Utökar och bygger nytt för 30 miljoner

Den före detta förskolebyggnaden, som regionen köpt, intill Sandens hälsocentral ska rivas. Planen är att bygga helt nytt i samband med utökningen av hälsocentralen.

Sandens hälsocentral ligger i bakgrunden och före detta förskolan i förgrunden. Planen är att riva förskolan och bygga ut hälsocentralen. Kostnaden uppgår till 30 miljoner kronor.

Sandens hälsocentral ligger i bakgrunden och före detta förskolan i förgrunden. Planen är att riva förskolan och bygga ut hälsocentralen. Kostnaden uppgår till 30 miljoner kronor.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-10-10 14:06

Norrbottens Media har i flera artiklar uppmärksammat trångboddheten på Sandens hälsocentral. Man har löst det tillfälligt genom att bygga ut med baracker. 

Följden av att det varit så trångt har blivit att man vare sig kunnat anställa fler eller ta emot fler patienter.  

Den 1 mars 2017 beslutade regionstyrelsen att hälsocentralen skulle utökas och byggas om. Regionfastigheter köpte grannfastigheten av stiftelsen Bodenbo. Syfte var att bygga ihop de båda husen till en större hälsocentral. 

Från början var planen att man skulle bygga en helt ny blodcentral intill. Det trots att den endast hade öppet en gång i veckan och att regionen hade en ansträngd ekonomi. Sedan ärendet återremitterats backade politikerna och centralen ströks ur investeringen. Blodcentralens lokalisering skulle i stället utredas vidare.

Regionen var tvungen att göra en ny upphandling för Sanden. 

Tidigare i år presenterade man att nytt förslag, som innebär att man istället för att bygga ihop nuvarande hälsocentral med den före detta förskolan så ska den rivas.

– Ja, det stämmer. Förskolebyggnaden kommer att rivas och en tillbyggnad kommer att göras på platsen där förskolan varit för att inrymma hälsocentralens verksamheter, uppger Anna Alm Andersson, chef division närsjukvård, och fortsätter: 

– Vi arbetar nu med att planera för byggnationen för att optimera lokalerna så att de blir väl anpassade för dagens och morgondagens behov. Det arbetet behöver göras grundligt innan ombyggnation kan starta. 

Nu under tiden som ombyggnationen av Björknäs hälsocentralen pågår inför sammanslagningen med Erikslunds hälsocentral så kommer fysioterapeuterna från alla hälsocentraler i Boden att ha sin verksamhet i förskolans gamla lokaler.

Fysioterapeuterna som tillhör Björknäs kommer sedan att flytta tillbaka dit.  

– Det kommer finnas fysioterapeuter både vid Sandens och Björknäs hälsocentraler, säger Anna Alm Andersson. 

Vilka ska ”husera” i den nybyggda delen av Sandens hälsocentral?

– Vi ser över planen för hela hälsocentralen för att få så bra och effektivt nyttjande som möjligt, både i den gamla och i den tillbyggda delen, sägerAnna Alm Andersson. 

Hur ser tidsplanen för rivning och nybyggnation ut? 

– Tidsplanen är just nu under framtagande.

Vad kommer det att kosta att riva och bygga nytt? 

– Den totala kostnaden för ny- och ombyggnad beräknas till knappt 30 miljoner kronor, svarar Anna Alm Andersson. 

Karta: Sandens hälsocentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!