Trivsam körgrupp som firar 20 år

En trivsam kör och ett trevligt umgänge. Så beskrivs Trivselträffen som fyller 20 år." Vi sjunger och fikar tillsammans", säger körledaren Kjell Lindström.

Fr v längst fram: Ingrid Palovaara, Maj Thingvall, Gerd Edelsvärd, Eivor Sevä, Vivianne Bergdahl. Bakre raden:
Lisa Lindqvist, Solveig Åström, Elisabeth Sannerman,Olle Westberg, Bengt Edelsvärd, Kjell Lindström, Gunnar Gafvelin, Lennart Åström och Lars Degerstedt. Saknas: Claes Hammarström, Judith Andersson och Ruth Fredriksson.

Fr v längst fram: Ingrid Palovaara, Maj Thingvall, Gerd Edelsvärd, Eivor Sevä, Vivianne Bergdahl. Bakre raden: Lisa Lindqvist, Solveig Åström, Elisabeth Sannerman,Olle Westberg, Bengt Edelsvärd, Kjell Lindström, Gunnar Gafvelin, Lennart Åström och Lars Degerstedt. Saknas: Claes Hammarström, Judith Andersson och Ruth Fredriksson.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-02 19:00

Han har hunnit bli en rutinerad körledare. Kjell Lindström anställdes på en biträdande kyrkomusikertjänst 1974 och bildade två år senare Sävast kyrkokör. Den höll sedan till i församlingsgården vid järnvägen i gamla Sävast under många år.

– Vi började med fyra damer och sedan växte kören allt eftersom med både kvinnor och män. Vi fick även ihop en fyrstämmig kör med alt, sopran, tenor och bas.

1986 fortsatte körverksamheten i kyrkans kvartersgård som byggts om. 1994 var äntligen Mariakyrkan klar och invigdes av biskop Rune Backlund.

– Då flyttades den kyrkliga musikverksamheten dit som vuxit med bland barnkörerna Minikorinterna, Korinterna, Diskantkören och Sävasts kyrkokör.

1999 kom Kjell Lindström på idén med Trivselträffen, en sånggrupp för äldre utan större krav på förkunskaper sångligt sett.

– Det var ett samarbete med kyrkomusiker och diakon. När jag pensionerades vid 67 år så passade Sävasts kyrkokör också på att sluta. Trivselträffen är lagomt pensionärspyssel för mig som frivilligmedarbetare i Svenska kyrkan i Boden efter pensioneringen.

Många medlemmar slutade i kyrkokören för att de blev äldre och inte ville vara ute om kvällarna och köra bil. 

– Det känns glädjande att några istället återvänt och är med i Trivselträffen. 

Trivselträffens gäng, ett tjugotal personer, träffas en dag varann vecka och fikar och sjunger tillsammans i två timmar i Matteuskyrkans lokaler.

– Jag tycker gruppen ger en meningsfull gemenskap med sång för hälsan och socialt umgänge för  många som blivit ensamma och flyttat in till Boden.

Gerd Edelswärd är med i Trivselträffen. Hon brukar sjunga med i vissa psalmer.

– Jag sjunger väl inte så mycket, det finns det andra  som gör, utan är mer där som sällskap. Det är trevligt att att vara med i gruppen och träffa lite folk, säger Gerd. 

Kjell tycker också att umgänget ger honom stor glädje.

– För mig är det väldigt roligt att vara körledare för det är ett så trivsamt gäng.  Hela gänget har blivit mina egna kompisar för vi har umgåtts länge. Det är en fin sammanhållning i gruppen, säger Kjell Lindström.

Sedan i våras håller Trivselgruppen till i Södra Svartbyn på Matteuskyrkan.

– Där firade vi också våra 20 år med ett trivselcafé och uppträdde med några valda körsånger, säger Lindström.

Kjell Lindström var den som startade Trivselkören för tjugo år sedan. " Vi fikar och sjunger och trivs ihop."
Kjell Lindström var den som startade Trivselkören för tjugo år sedan. " Vi fikar och sjunger och trivs ihop."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!