Största totalförsvarsövningen på 30 år

I år genomförs den största totalförsvarsövningen i sitt slag på 30 år i Sverige. Under två dagar har man haft en regional övning i Boden. "På så vis ökar vi vår förmåga", säger Susanna Löfgren, länsråd Jämtlands län.

Johan Antti, länsråd i Norrbotten, Berit Högman, landshövding i Västernorrland, Ulf Siverstedt, chef för Norra militärregionen, Susanna Löfgren, länsråd i Jämtlands län, och Lars Lustig, länsråd i Västerbotten.

Johan Antti, länsråd i Norrbotten, Berit Högman, landshövding i Västernorrland, Ulf Siverstedt, chef för Norra militärregionen, Susanna Löfgren, länsråd i Jämtlands län, och Lars Lustig, länsråd i Västerbotten.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2020-02-20 17:53

Totalförsvarsövning 2020 leds och samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Försvarsmakten. Övningen består av fyra övningsaktiviteter under hela året.  

– Man har börjat på nationell nivå. Nu övar vi på regional och kommunal nivå. Sedan övar man ute på fältet med Aurora 20 och det blir en slutkläm med en nationell och regional blandning där man försöker sy ihop det här på slutet, säger Ulf Siverstedt, chef för Norra militärregionen.

Representanter från kommuner, länsstyrelser och regioner i de fyra nordligaste länen har samlats på I 19 i Boden. Där har de tillsammans med andra aktörer från bland annat polisen, Trafikverket, Svenska kyrkan och frivilligorganisationer övat i seminarieform. De har övat utifrån ett fiktivt väpnat angrepp på Sverige.

– Vi övar från en krigsfara till att vi är inne i ett krig och vad vi gör då för att få ett robust samhälle. Syftet är att vi ska prata ihop oss i totalförsvaret och få en robusthet tillsammans och veta vilka resurser som behövs, vilka beslut och vilka lagar som gäller, säger Ulf Siverstedt.

Susanna Löfgren, länsråd Jämtland, poängterar att totalförsvarsförmågan höjs genom att de samverkar på ett sätt som de inte gjort på mycket länge.

– Våra roller, tillämpningen och ansvaret klarnar när vi sitter tillsammans. På så vis rustar vi oss för att klara det här tillsammans.

– Vi lär oss också var det behövs mer tydlighet och kunskap och vad det finns för förändringarna i verkligheten, exempelvis människors mediakonsumtion, säger Berit Högman, landshövding i Västernorrland.

Johan Antti, länsråd i Norrbotten, förklarar att utgångspunkten är att det kommuner, regioner och länsstyrelser gör under normala förhållanden ska de även göra i krigstider.

– Förskolorna, skolorna och sjukhusen ska fungera. Men prioriteringarna kommer ju bli skarpare i takt med att tillgången på resurserna minskar. Det handlar om att träna att jobba under helt andra förutsättningen men göra samma sak.

Susanna Löfgren påpekar att det är enormt viktigt att de arbetar vidare med den kunskap de fått nu tillsammans med de aktörer det jobbat med i Boden.

– Vi måste hela tiden vara realistiska och se vad som är möjligt att påverka på kort och lång sikt, säger Berit Högman.

Efter alla övningsaktiviteter sker det en slutvärdering.

Karta: Norrbottens Regemente I 19
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!