Spelet om skattebetalarnas pengar

Björknäsgården har invigts med pompa och ståt. Norlandias affärschef Bruno Petersson säger att kökskapaciteten i fastigheten är unik. Där finns ett tillagningskök som inte används. Det kostar skattebetalarna 20,5 miljoner kronor.

På det nya äldreboendet i Boden bestämde någon, oklart vem, att det skulle finnas ett tillagningskök. Det kostar skattebetalarna 20,5 miljoner kronor, men används inte.

På det nya äldreboendet i Boden bestämde någon, oklart vem, att det skulle finnas ett tillagningskök. Det kostar skattebetalarna 20,5 miljoner kronor, men används inte.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-02 06:00

När det gäller maten på det nya äldreboendet har man valt Dafgård-konceptet. Kyld mat leverans till boendet, som sedan måste värmas och stekas. Det sker i köket på varje avdelning, totalt 14.

– Så stora kök som det är på varje avdelning har vi inte någon annanstans, säger Bruno Petersson, affärschef på Norlandia.

Där finns också ett tillagningskök, som dock inte fanns med under upphandlingsprocessen. 

Béatrice Öman (S), socialnämndens ordförande, fick frågorna hur köket kom till, varför och vem som tog beslutet.

Hon uppger att frågan kom upp, eftersom man inte hade planerat att ha ett. Den information hon fick var att det inte skulle gå att bygga in ett tillagningskök i efterhand. 

– Frågan blev akut, eftersom då skulle Bodens nyaste, finaste, fräschaste och största äldreboende inte ha ett kök. Då togs ett beslut att vi skulle ha det, säger Béatrice Öman. 

Tog socialnämnden det beslutet?

– Nej, jag blev bara tillfrågad vad jag tyckte, men jag har inte tagit något beslut. Jag tyckte att det var fel att vi skulle ha ett så stort äldreboende utan ett tillagningskök. 

Béatrice Öman vet inte vem som fattade beslutet. 

Det råder delade meningar om när tillagningsköket bollades in  i processen, före eller efter att upphandlingen var klar. Kommunchefen Mats Berg slår fast att det var när Norlandia redan var avtalspart.  Det var under förhandlingen mellan kommunen och företaget.

– Socialförvaltningen var inte med i den processen, utan det var när upphandlingsenheten höll på med avtalsskrivningen, säger han

Enligt Bruno Petersson frågade kommunen om det gick att ordna ett tillagningskök.

– Vi satte en prislapp på det och kommunen ville att vi skulle göra det.

Det blev då ett tillägg i avtalet. 

– I normala fall ändrar man inte en förutsättning jämfört med vad man har förfrågat i en upphandling. Bedömningen som gjordes var att i förhållande till den stora investeringen så var kostnaden ringa. Därför gick ändringen att göra, säger Mats Berg. 

Värdet på den totala anbudssumman under avtalsperioden på 15 år uppgår till cirka 1,25 miljard kronor. Tillagningsköket kostar 30 kronor per dag och brukare och landar på totalt 20,5 miljoner kronor.

Enligt Mats Berg resonerade man som så, att när man bygger något för 50 år är det dumt att bygga in en begränsning. 

– Men frågan gick aldrig upp till ett politiskt beslut i någon instans, säger Mats Berg. 

Vem som bestämde att bygga miljonköket som inte ska användas är fortfarande oklart. 

Inge Andersson var då kommunstyrelsens ordförande. Han uppger att dåvarande upphandlingschefen Theresa Hägglund, som lett processen, stämde av med kommunledningen, att det i och med tillkomsten av köket skulle kosta mer. Han säger sig dock inte veta vem som tog beslutet. 

Mats Berg verifierar att upphandlingschefen var på ett måndagsmöte med ledningen, Han påpekar att tjänsten inte tog beslutet. 

– Ställningstagandet togs av majoritetsledningen.

Även om Olle Lindström (M) tycker att det är bra att det finns ett tillagningskök på Björknäsgården anser han att kommunen måste ta ett formellt politiskt beslut om en upphandling sväller med 20,5 miljoner kronor. 

–  Jag har inte hört det här förrän nu. Alla saker som rör så mycket pengar måste det finnas ett politiskt beslut på. Det är enligt kommunallagen. 

Kan det här vara olagligt?

– Nej, jag vill inte gå så långt så jag säger det, eftersom jag inte är riktigt informerad. Men jag säger i alla fall att det är märkligt om det inte finns ett formellt politiskt beslut.

Mats Berg, kommunchef, slår fast att tillagningsköket på Björknäsgården kom till efter att Norlandia var avtalspart.
Mats Berg, kommunchef, slår fast att tillagningsköket på Björknäsgården kom till efter att Norlandia var avtalspart.
Karta: Brogatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!