Specialistpsykolog skriver bok om livsstilsmedicin

Specialistpsykologen Bodil Leijonklo uppvuxen i Boden ger ut sin första bok som tar upp livsstilsmedicin."Vi måste förändra vår syn på den kroniska ohälsan och jobba mer med friskfaktorer."

Bodil Leijonklo hette Jonsson som ung flicka när hon växte upp i Vittjärv utanför Boden. " Jag har alltid gillat hälsa.  Livstilsmedicinen ger oss förståelse för sambanden mellan fysisk och psykisk hälsa."

Bodil Leijonklo hette Jonsson som ung flicka när hon växte upp i Vittjärv utanför Boden. " Jag har alltid gillat hälsa. Livstilsmedicinen ger oss förståelse för sambanden mellan fysisk och psykisk hälsa."

Foto: Sandra Lee Pettersson

Bodens kommun2020-04-05 19:00

Bodil Leijonklo lämnade Boden för 30 år sedan för att läsa till psykolog på Umeå universitet. Där träffade hon också sin blivande man Petri och tillsammans driver de en klinik i Östersund. Bodil vidareutbildade sig inom livsstilsmedicin för att få ett helhetsperspektiv på hälsa. Hennes intresse för hälsa tror hon själv uppstod som ung under arbetet i föräldrarna Elisabeth och Gunnar Jonssons handelsträdgård i Vittjärv.

– Jag vårdade plantorna som fick växa i näringsrik jord för att bli starka.  Det är samma med oss människor. Vi har en massa behov och behöver även en god jordmån med bra näring och miljö för att utvecklas till välmående individer.

Under högstadietiden drömde hon om att ha ett eget hälsohem. En händelse gjorde intryck på Bodil under hennes prao på Sandträsks hälsohem.

– Andra dagen var det några herrar som anförtrodde sig åt mig. Herrarna följde hemmets föreskrifter på dagen men på kvällen åkte de till Harads och köpte hamburgare. De saknade en inre drivkraft att förändra sig själva och var kanske på hemmet för att deras läkare eller fruar ville det.  Det blev ett bestående minne och mycket i min bok handlar just om hur man bygger varaktiga livsstilsförändringar. 

Efter att i över 25 års tid ha mött patienter som psykolog har hon sett hur tätt psyke och kropp hänger ihop.

– Jag kände jag ville skriva min bok för att belysa dessa samband byggd på den forskning som kommit senaste åren. Genom att utgå från forskning om sambanden mellan psykologi, medicin och hälsa så kan vi hjälpa fler människor att få ett ökat välmående och till och med bli av med symtom.

Bodil hoppas boken "Hälsokoden - så får du ökad energi och livsglädje" som precis kommit ut på det egna förlaget Kompass ska inspirera människor till bättre vanor och livsval.

– Alla vet i dag att det är skadligt att röka, stressa och inte röra på sig. Att ta tag i sin hälsa behöver inte handla om att plåga sig själv med olika dieter eller hårda träningspass. Det kan också handla om att visa omsorg mot sig själv. En hälsoresa består av många tusen små vardagliga steg i rätt riktning.

En nyckel till varaktiga livsstilsförändringar är att göra positiva livsval där människor drivs av nyfikenhet och utveckling istället för rädsla och gamla vanor.  

– Då upplever vi större hälsa, mening och glädje i våra liv.

 Bodil Leijonklo umgås med hunden Lava. Familjen bor i byn Ås, som ligger utanför Östersund.
Bodil Leijonklo umgås med hunden Lava. Familjen bor i byn Ås, som ligger utanför Östersund.
Sex hälsotips

1. Satsa på näringsrika relationer.

 2. Låt nyfikenhet och inte rädslorna styra dina livsval.

 3. Bli en lika god vän till dig själv som du är till människorna du bryr dig om.

 4. Optimera din dygnsrytm,  se till att exponeras för naturligt dagsljus tidigt på dagen och släcka ner på kvällen.

 5. Hitta en rörelseform som du tycker om.

 6. Ät mat du älskar och som älskar  dig tillbaka. Välj mat lagad från grunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!