SD: "Politisk propaganda på skoltid"

Inom ramen för Skapande skola kommer pjäsen Den avvikande meningen. att spelas under hösten och en bit in på nästa år i skolor i Boden. "Det är politisk propaganda", säger Bernt Drugge (SD).

Unga personer i en motståndsgrupp avrättas av fascister i Milano, Italien, 1939.

Unga personer i en motståndsgrupp avrättas av fascister i Milano, Italien, 1939.

Foto: SCANPIX/KRIGSARKIVET

Bodens kommun2019-10-03 06:00

Han har blivit kontaktad av föräldrar, vars barn har sett pjäsen på högstadiet, båda på kommunala skolor och friskolor.

– Som jag har uppfattat det fick eleverna olika frågor. Barnen har berättat att teatergruppen skulle prata om värdegrund och att någon av dem sagt att sverigedemokraterna var fascister och att socialdemokraterna och Stefan Löfven var jättebra. ­Då har de indoktrinerat eleverna.

Han har svårt att föreställa sig att eleverna ljuger. Snarare är det så att det är så elever kan ha tolkat det. 

Bernt Drugge bedömer därför att teatergruppen spridit politisk propaganda, vilket han vänder sig emot och ifrågasätter lämpligheten i att det sker på skoltid. 

– Att berätta vad olika ideologier står för är en sak, men här har man tagit ställning och eleverna är våra framtida väljare.

Robert Markström, teaterdirektör för teatergruppen Mila, uppger att de inte har pratat om värdegrund, utan spelat en föreställning. 

– I den säger vi inte på något sätt att Stefan Löven eller någon annan skulle vara bra eller bättre på något sätt. 

Pjäsen heter "Den avvikande meningen". Den har satts upp av dramatikern och manusförfattaren Jens Peter Karlsson. Den går enligt Robert Markström igenom ismerna konservatism, liberalism, socialism, kommunism och fascism samt reder ut begreppen. 

– Man gör också en historisk tillbakablick hur fascismen startades, hur den överhuvudtaget kunde uppstå och vilka konsekvenser den historiskt sätt har lämnat efter sig. Det har inget med Sverigedemokraterna att göra, utan man redogör för fakta, som historiker gått igenom, säger Robert Markström och tillägger att man är öppen med att Jens Peter har en socialistisk bakgrund. 

Men pjäsen tar ett avstamp i ett uttalande som Stefan Löfven gjorde efter valet 2014 då han sa att det sitter ett nyfascistiskt parti i Sveriges riksdag och sedan ställs frågan i föreställningen om det stämmer. 

Svarar man på det?

– Författaren kommer fram till att Sverigedemokraterna består av två ideologier; konservatism och fascism. Det är hans slutsats, säger Robert Markström.

Innan den började visas på skolor i Boden fick bland annat lärarna på Brönjaskolan se den. Den väckte olika reaktioner. En del lärare ifrågasatte om eleverna var tillräckligt mogna för att ta till sig budskapet, andra menade att det är deras skyldighet att träna eleverna att ifrågasätta och kritiskt granska det andra gör och säger. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!