Polisens chockhöjning väcker protester

Polisen höjer utbildningsavgifterna för ordningsvakter med tiotusentals kronor. Tomas Carlsson, frilansade ordningsvakt i Norrbotten, trodde först det var ett skämt. "Det är ett stockholmsbeslut."


Ordningsvakten Tomas Carlsson köper att polisen måste ha kostnadstäckning för utbildningen, eftersom det står så i lagen, men tycker det blir så fel.  ”Vi jobbar direkt under polisen. De är väldigt tydliga med att vi tjänstgör och tillhör dem, men samtidigt gör vi inte det, eftersom de måste ha kostnadstäckning för att vi utbildar oss. Hur vill riksdagen ha det egentligen?"

Ordningsvakten Tomas Carlsson köper att polisen måste ha kostnadstäckning för utbildningen, eftersom det står så i lagen, men tycker det blir så fel. ”Vi jobbar direkt under polisen. De är väldigt tydliga med att vi tjänstgör och tillhör dem, men samtidigt gör vi inte det, eftersom de måste ha kostnadstäckning för att vi utbildar oss. Hur vill riksdagen ha det egentligen?"

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2020-01-20 06:00

Polismyndigheten motiverar höjningen med att de enligt lagen ska ha full kostnadstäckning för ordningsvakter och inte har ändrat dessa avgifter sedan 2010. 

De nya avgifterna  gäller från och med 1 mars i år och har väckt landsomfattande protester, både från ordningsvakter och branschen. 

Martin Wass, ordningsvaktsamordnar i polisregion Nord, berättar att de har högst två grundutbildningar av ordningsvakter per år. En med 24 platser är tänkt att gå i mars. Efter avgiftshöjningen har reda ett par sökande hoppat av. 

Den slutna facebooksidan "Höj avgiften = JAG slutar som ordningsvakt" har bara på en vecka samlat flera tusen medlemmar. Höjningen drabbar framför allt frilansade ordningsvakter, som betalar sin utbildning, uniform och utrustning själva.  De uppmanas till strejk nästa löningshelg. 

Tomas Carlsson, Boden, arbetar som förordnad ordningsvakt sedan 2009. Han avser att inte delta i strejken, men ifrågasätter polisens beslut att höja avgifterna. 

– Jag har förståelse för att man höjer avgiften för grundutbildningen, men absolut inte så mycket. Avgiften för fortbildningen förstår jag inte överhuvudtaget, eftersom vi ställer upp och bistår och hjälper samhället, framför allt polismyndigheten, säger Tomas Carlsson och förklarar att han var tredje år måste gå fortbildningen för att få ett nytt förordnade.  

Förutom kostnaden för en utbildning som inte har förändrats betalar han och hans kollegor även ansökningsavgiften på 700 kronor och måste ta ledigt från jobbet i två dagar.

Som ordningsvakt är man förordnad av Polismyndigheten att medverka till att upprätthålla allmän ordning. Arbetet regleras av lagen om ordningsvakter och de får tillgripa tvångsmedel, som regleras i olika författningar. De har flera polisiära befogenheter och skyldigheter under sin tjänstgöring. 

Tomas Carlsson har jobbet som ordningsvakt som bisyssla, men arbetar inte åt något företag, utan är helt sin egen. 

– I och med det kan jag välja vilka kollegor jag jobbar med. Det är människor som jag trivs med, som jag litar på och som jag vet gör ett bra jobb, framför allt rätt jobb och av rätt anledning. Dessutom är lönen högre. 

Han kommer att försöka fortsätta.

– Ordningsvakter är en stor resurs för samhället. Om den förvaltas, följs upp och utbildas på rätt sätt är den en enorm vinst för samhället. 

När han fick höra talas om avgiftshöjningen trodde han först att det var ett skämt. När han insåg att det var sant blev han förundrad, besviken och  fundersam. 

Varför?

– Det är brist på ordningsvakter. Nyrekryteringen är bristfällig. Behovet av ordningsvakter kommer att öka ännu mer. Dessutom har riksdag och regeringen gått ut med att man ska satsa på rättsväsendet, lag och ordning. Det innebär att ordningsvakterna kommer synas mer. 

Polisen har gjort en konsekvensanalys. Tomas Carlssons uppfattning är att det är en storstadsprodukt. 

– Men i storstäderna ser det helt annorlunda ut. 

Om beslutet inte kommer att ändras är Tomas Carlsson övertygad om att det kommer att drabba lands- och glesbygd. 

– De blir störst förlorare. Frilansandet här uppe är större än i södra Sverige. Det är mer vanligt att ha det som en bisyssla här. Många ordningsvakter kanske gör 10 pass per år. Avgiftshöjningen innebär att de skulle jobba gratis under ett år. Det kommer även drabba Boden och Luleå, för ingen vill jobba gratis.

Prishöjning

Polismyndigheten ska enligt avgiftsförordningen ha full kostnadstäckning för utbildning av ordningsvakter. 

Grundutbildningen höjs från 7 780 till 22 875 kronor och fortbildningen från 1 740 till 8 000 kronor. 

Arenautbildningen höjs från 2 500 till 11 250 kronor. 

Utbildning för säkerhetskontroll i domstol, offentliga sammanträden i kommuner och regioner samt Sametingets offentliga sammanträden stiger från 1 465 till 8 250.

De nya avgifterna gäller från och med 1 mars 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!