Nyrekrytering efter stängda kontor

Mattias Lundgren, ordförande för fackförbundet ST och sektionschef Fredrika Persson, AF, hoppas att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark(S) med tydligare styrning kan få upp AF-skutan på rätt köl igen. "Nu rekryteras personal igen efter alla uppsägningar för att kunna åka ut till obemannade kontor", säger Lundgren.

Mattias Lundgren, facklig för ST regionalt och Fredrika Persson, vikarierande sektionschef i Boden. " Vi tycker att arbetsmarknadsministern har en del nya infallsvinklar vilket känns bra".

Mattias Lundgren, facklig för ST regionalt och Fredrika Persson, vikarierande sektionschef i Boden. " Vi tycker att arbetsmarknadsministern har en del nya infallsvinklar vilket känns bra".

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-29 17:34

Arbetsförmedlingen i Boden hade öppet sista dagen på fredag. Bodenpersonalen finns i Luleå från 1 december.

– Vi kommer fortsätta nyttja kontoret som är låst utom för bokade besök. Vi har hyresavtal till mars 2021, säger Fredrika Persson.

Idag har AF en mer än halverad personalstyrka för bemanning på lokala kontor. AF i huvudsak ska skriva in och bedöma behov men det är en annan utförare som kommer leverera själva stödet till individen. 

Fredrika Persson, AF,och Mattias Lundgren,  ST, tycker att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kommit med nya infallsvinklar.

– Det finns en tydlighet att man ska kunna möta AF på den ort man tillhör och kanske öka vår närvaro i hela området mer än vad vi gjort förut. Så vår myndighetsledning måste ta sitt förnuft tillfånga och det måste man göra ganska snart, säger Lundgren.

Om tre veckor kommer regleringsbrevet för Arbetsförmedlingens uppdrag och hur man ska jobba.

– Där kommer styrningen vara väldigt tydlig om var AF kommer att finnas kvar.Det har varit en forcerad omorganisation på slutet, säger Lundgren.

– Om man bestämmer sig i regleringsbrevet att vi ska ha öppet på fler orter, då behövs det mer personal för att täcka det. AF har ingen möjlighet att dimensionera och jobba ihållande för att bygga upp bra saker, för ibland är det gasa och ibland bromsa. Vi önskar en slags långsiktighet så man vet hur man ska jobba och behålla kompetent personal, säger Fredrika Persson.

Det som både facket och den lokala AF-ledningen menar är ett jättestort problem är all uppsagd personal som suttit på AFs lokala kontor. De som jobbat där erbjöds att jobba på orter med för långa pendlingsavstånd och tvingades då säja upp sig. Jokkmokk var ett sådant kontor med tre anställda som drabbades.

Efter ett stort jättevarsel är AF nu inne i en ny rekrytering för att täcka upp för den underbemanning som uppstod efter uppsägningar och många anställda som gått till nya jobb även om de inte blivit uppsagda.

– Vi ska nu anställa 500 nya i riket. I regionen handlar det om ett femtiotal medarbetare, säger Mattias Lundgren.

– AF verkar ändå verkar vara en attraktiv arbetsgivare, men tanke på antalet ansökningar till tjänsterna, säger Fredrika Persson.

Igår var sista dagen som Arbetsförmedlingen i Boden hade öppet.
Igår var sista dagen som Arbetsförmedlingen i Boden hade öppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!