Ny förvaltningsorganisation för Boden

Förslaget till ny förvaltningsorganisation för Bodens kommun innebär en halvering från dagens åtta förvaltningar till fyra. De som blir kvar är kommunledningsförvaltningen, samhällsbyggnadsförvaltningen, socialförvaltningen och utbildnings - och arbetsmarknadsförvaltningen.

Ännu ett förslag. Kommunchef Mats Berg och personalchefen Maria Lundgren har varit med i arbetsgruppen som jobbat fram den nya förvaltningsorganisationen.

Ännu ett förslag. Kommunchef Mats Berg och personalchefen Maria Lundgren har varit med i arbetsgruppen som jobbat fram den nya förvaltningsorganisationen.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-29 15:46

Idag finns Arbetsmarknadsförvaltningen, Fastighetsförvaltningen, Kultur-, Fritids, och Ungdomsförvaltningen, Kommunledningsförvaltningen, Räddnings- och säkerhetsförvaltningen, Socialförvaltningen, Tekniska Förvaltningen och  Utbildningsförvaltningen. 

– Vissa verksamheter föreslås rymmas i samma verksamheter medan andra är tillkommande verksamheter i de förvaltningar som blir kvar, säger kommunchefen Mats Berg.

Det innebär att Tekniska förvaltningen, Fastighetsförvaltningen samt Samhällsbyggnadsförvaltningen sammanförs i en ny förvaltning. Enligt Berg ska de ge tydligare och effektivare samhällsbyggnadsprocesser. Socialförvaltningen behålls och enda förändringen är att man flyttar över försörjningsstödet till Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen som slås ihop som förvaltningar. I och med sammanslagningen samordnas verksamheternas uppdrag.

Räddnings- och säkerhetsförvaltningen liksom Kultur- och Fritidsförvaltningen hamnar under Kommunledningsförvaltningen. Det är de stora dragen. När fyra förvaltningar försvinner så innebär det också att nämnderna automatiskt blir färre men inga nämnder hamnar under någon annan. I den nya organisationen kommer det att finnas en kultur- och fritidsnämnd, socialnämnden med socialutskott, miljö- och byggnämnden, kommunstyrelsen, arbetsutskottet, överförmyndarnämnden, valnämnden, samhällsbyggnadsnämnd och en utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd.

Det nya förslaget går ut på remiss till den 15 januari. I början av april är det tänkt att fullmäktige ska besluta om omorganisationen och i september tas slutliga beslutet med insatt personalstyrka.

–  Nu får de politiska partierna säga sitt liksom de anställda samt de arbetstagarorganisationer som har kollektivavtal. Sedan blir det projektledningen som sammanställer synpunkter och vidarearbetar förslaget, säger personalchefen Maria Lundgren, i arbetsgruppen.

Hur stor bemanningen blir vet man först när organisationen är satt till hösten. 

– Men genom att minska förvaltningarna från åtta till fyra så minskas kostnaden för den övergripande ledningsstrukturen. Det är klart att det innebär färre tjänster, även chefstjänster,  säger kommunchefen Mats Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!