Norrskenets friskola firar tio Ă„r

Norrskenets friskola i Boden fyller tio Är. " Vi har gjort en lÄng resa frÄn att ha tvÄ mellanstadieklasser nÀr vi körde igÄng till den stora F-9-skola vi Àr i dag", sÀger lÀraren Erik Ström.

PÄ plats igen efter fyra Är. Joni Sotaniemi,19, började pÄ Norrskenet 2012 som i Är 10-Ärsjubilerar.PÄ bilden syns ocksÄ lÀraren Erik Ström. " Jag blev anstÀlld nÀr friskolan blivit en F-9skola", sÀger han.

PÄ plats igen efter fyra Är. Joni Sotaniemi,19, började pÄ Norrskenet 2012 som i Är 10-Ärsjubilerar.PÄ bilden syns ocksÄ lÀraren Erik Ström. " Jag blev anstÀlld nÀr friskolan blivit en F-9skola", sÀger han.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-05 20:01

NÀr friskolan, som ligger mitt i Boden i gamla gymnasiet Tallbos lokaler körde igÄng 2009 med tvÄ sjÀtteklasser lÄg friskolans inriktning pÄ entreprenörskap, IT och hÀlsa. DÄ hade man inte heller nÄgon matsal vilket tillkom nÄgra Är efter starten. Eleverna har sin idrott pÄ Hildursborg, men Àven tillgÄng till Boden Arena för specialidrottselevernas verksamhet.

– Idag ingĂ„r IT i de flesta skolors verksamhet sĂ„ dĂ€rför Ă€ndrade Norrskenet vĂ„r profil. Fotboll och hockey finns kvar. Musik och hĂ€lsa fĂ„r elever att söka sig till oss, men Ă€ven att vi har en tydlig struktur och studiero, sĂ€ger lĂ€raren Erik Ström.

I dag har ocksÄ skolan vÀxt och blivit en F-9skola alltsÄ förskoleklass upp till niondeklass med runt 301 elever och fyller alla tre vÄningarna.

Ser man pÄ högstadiet sÄ finns det i dag tre sjundeklasser, tvÄ Ättondeklasser och tre niondeklasser.

– Skolan har i dag kö, till vissa Ă„rsklasser. VĂ„rt goda rykte har spridit sig. Det ser vi som ett kvitto pĂ„ att vi lyckats, sĂ€ger Erik.

Joni Sotaniemi, 19,  började pĂ„ Norrskenet 2012. Han valde bort den kommunala högstadieskolan Stureskolan trots att hans bror började dĂ€r.

– Det gick superbra hĂ€r. PĂ„ skolan kunde jag vĂ€lja mycket fysisk aktivitet, musik och bild och det passade mig.

– Musik Ă€r min nisch i dag som estetelev. Jag hittade inte musiken förrĂ€n i nionde klass nĂ€r jag började lira gitarr pĂ„ Norrskenet. Min musiklĂ€rare Sara var alltid sĂ„ peppande, sĂ€ger Joni.

Han beskriver högstadietiden som lugn och trygg pĂ„ Norrskenet. 

– Jag tycker jag fick mycket stöd, lĂ€rarna var trevliga och det fanns en kompiskrets man kunde vara sig sjĂ€lv med. Det fanns ocksĂ„ ett trygghetsteam pĂ„ skolan och det kĂ€ndes som om alla lĂ€rare kĂ€nde mig fast jag inte hade alla som undervisade mig.

– Det kĂ€nns fint att höra hur mycket Joni och andra gamla elever har uppskattat sin skolgĂ„ng hos oss och att det Ă€ven gĂ„tt bra för dem i framtiden, sĂ€ger Erik Ström.

Flertalet lÀrare som drog igÄng skolverksamheten finns tyvÀrr inte kvar till jubileet. Erik Ström, som Àr samhÀllslÀrare började pÄ skolan nÀr det blev en F-9skola och han trivs bra.

– MĂ„nga av dem jag mötte pĂ„ skolan har blivit mina nĂ€rmaste vĂ€nner i dag, sĂ€ger han.

PÄ torsdagskvÀllen blir det jubileumsfest med musik. Förutom skolans personal och elever har man Àven bjudit in gamla elever och personal.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!