– Jag har gjort det själv.
Var det svårt?
– Ja, jag har lärt mig ett och annat. Det var svårt att göra en mall innan degen gräddats. När man väl tagit ut den ur ugnen kan man skära ut fina bitar för degen är fortfarande lite mjuk. Det har jag lärt mig till nästa år. Det vore roligt att göra en drakballong, men det är lite för komplicerat, så jag gör kanske ballonghallen, säger Ulf Renlund.
Det svåra med fortet är att Rödberget är så osymmetriskt, så hans pepparkakshus föreställer mer en detalj av fortet.
För Ulf Renlund var det självklara motivet Rödbergsfortet.
– Eftersom vi har ett i lego, svarar han på frågan varför.
Han tillägger att fortet är viktigt i och med att det är det enda fortet som fortfarande är öppet.
– Det är unikt.
ArkDes, Arkitekturmuseet i Stockholm, har varje jul utställning med pepparkakshus och Ulf Renlund tycker att bra idéer ska man "sno". Därför gjorde de ett första försök i år.
Hans pepparkakshus kommer på fredag får sällskap av ett tio-tal bidrag från friskolan Fria Emilia. På museet hörde de ett rykte om att eleverna där gjort pepparkakshus, så museipedagogen kontaktade i sin tur pedagogerna på skolan och ryktet visade sig vara sant.
Så på Luciadagen och under nästa helg ska elevernas hus ställas ut på museet. Då är besökare välkomna dit för att imponeras och inspireras av elevernas bakverk.
Rödbergsfortet håller öppet 26 och 29 december. Fästningsguiden i Norr AB erbjuder två guidade turer per dag, klockan 12 och 14. De som är intresserade kan anmäla sig till turistbyrån i Boden.