Marie öppnar sitt hem för lilla julafton

För några dagar sedan la Marie Sundberg ut en ovanlig inbjudan till julfirande i två Facebook-grupper.

Liam och Marie Sundberg vill öppna sitt hem för en annorlunda lilla julafton.

Liam och Marie Sundberg vill öppna sitt hem för en annorlunda lilla julafton.

Foto: Ulrika Vallgårda

Bodens kommun2019-11-30 11:17

”Tänker på alla dessa barn som aldrig får fira någon jul på grund av föräldrars ekonomiska sits och hade verkligen velat göra något åt detta. På julafton så är vi tyvärr inte tillgängliga, men tänker att jag kan anordna en ”lilla julafton” den 22/12 för någon som behöver detta. Lite julmat, tomte, någon julklapp och sällskap.”
Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det har varit världens pådrag och många som har hört av sig. Så det finns uppenbarligen ett stort behov. 

Hur kom du på idén?
- Jag har tänkt på det i flera år, men aldrig kört fullt ut. Jag har samlat ihop julklappar och lämnat till någon hjälporganisation, men i år tänkte jag att varför inte bjuda hem någon?

Hon är själv ensamstående mamma, så hon kan lätt sätta sig in i att det kan vara tungt ekonomiskt på julen. Därför är det just andra ensamstående mammor hon särskilt riktar sig till.

– Jag har pratat med min son om att det finns barn som inte har haft möjlighet att få paket och den kärleksfulla stämningen man önskar på jul, så det är väl det vi vill förmedla till andra.

Vad betyder julen för dig?
– Inte så mycket innan jag själv fick barn. Men sedan min son kom har jag försökt göra julen till världens bästa stund för honom.

Vad är viktiga ingredienser?

– I min värld är julen barnens högtid. Det ska inte finna någon alkohol utan vara en minnesvärd stund för barnen. Inte någonting som gör att de behöver ha ont i magen.

Direkt hon skrev inlägget var det en kompis som hörde av sig och ville vara tomte.

– Sedan ska vi spela sällskapsspel, dricka glögg – alkoholfri så klart – och så tänkte jag fixa mat. Kanske kolla en julfilm.

Hur många kan ni vara?
– Det är en fyra så det ryms ju några stycken. Men jag får se till att det inte blir så många, utan det ska bli kvalitet för dem som kommer.

Och julklappar?

– Min son har mycket grejer som han aldrig använder så jag tänkte man kunde sortera ut sådant. Sedan är det många som har hört av sig och vill skänka paket.

Hoppas du att fler ska ta efter?
– Jag har inte tänkt på det, men det finns ju alltför många barn som går omkring med en klump i magen under jul, så det vore superbra om det kunde inspirera någon.

Sonen Liam Sundberg, sju år, tycker att mamma har kommit på en bra idé.

Vilka hoppas du ska komma?
– Några som verkligen vill vara här. 

Vad tänker du göra om det kommer andra barn?
– Spela, leka och ha jättekul.

Liam Sundberg hoppas att det ska komma andra barn som han kan leka med.  Både han och mamma Marie Sundberg vill gärna förmedla en kärleksfull julstämning till andra barn och ensamstående mammor.
Liam Sundberg hoppas att det ska komma andra barn som han kan leka med. Både han och mamma Marie Sundberg vill gärna förmedla en kärleksfull julstämning till andra barn och ensamstående mammor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om