Maja vill inte förlora sin dans

Maja Bredhult,11, som har Downs syndrom dansar hos Dance Direction i Boden som riskerar att läggas ned. ”Det vore katastrof för vår dotter och oss", säger pappan Anders Pettersson.

Maja,11, visar upp en av sina danser.

Maja,11, visar upp en av sina danser.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-08 21:17

Han ingår i föräldragruppen som tillsammans med dansföreningens ansvarige Catrin Johansson träffat politiker och tjänstemän på kultur-, fritids- och ungdomsförvaltningen. Sista mötet var den 2 september. Anders Pettersson anser att det ges muntliga löften som sedan varken politiker eller tjänstemän vill stå för. Föreningen behöver 300 000 kronor utöver det beviljade föreningsstödet.

– Fritidschefen Staffan Eklund och kfu-ordförande Catharina Ask säger att de ska hjälpa oss. Men det är bara vi som för mötesanteckningar. När vi sedan tar upp utlovade saker från tidigare möten får vi andra svar. Det känns oproffsigt, säger Pettersson.

Kfu-ordförande Ask besvarar kritiken med att det kommer ett besked i "närtid".   

– Dance Direction är en fantastisk förening med 350 aktiva, de flesta är tjejer. Det är en jätteviktig verksamhet, säger Anders Pettersson.

Han och sambon Anna-Katarina Bredhults dotter Maja Bredhult som är 11 år har hittat sin favorit. Både i dansen och i Catrin.

– Det är svårt att hitta något för Maja som har Downs syndrom. Simmat har vår dotter gjort i Gammelstad sedan hon var liten. När hon blev större upptäckte vi att hon gillade att dansa till musik.

För tre år sedan började dottern dansa på Dance Direction en gång i veckan.

– Catrin bad oss och komma och testa trots hennes funktionsnedsättning. I dag är dans det roligaste Maja vet. När hon kommer hem från skolan så kör hon igång och dansar, även på helgerna, säger Anders.

Maja är med i Mix fusion där gruppen har deltagare som är 6-9 år.

– Catrin är väldigt bra på att ta alla barn, tydlig och bestämd men på rätt sätt. Det som är unikt på Dance Direktion är de utbildade lärarna. Det går inte kasta in vem som helst i gruppen att vara danslärare. Därför ser utgifterna ut som de gör.

I dansgruppen får Maja träna sin motorik och kordination och inte minst få upp träningspulsen. 

– Det blir ett umgänge för henne att få vara med andra barn och vara en helt vanlig tjej, säger Anna-Katarina Bredhult.

Dance Direktion har alltid avslutningsuppträdande varje år med sina danselever.

– Det är så otroligt roligt att se lyckan hos vår dotter men även andra barn. Att de törs och vågar stå på scenen.

Om Dance Direction läggs ned så finns familjens alternativ för dans i så fall i Luleå.

– Det betyder att vi måste fara två svängar till Luleå i veckan för Majas träningar. Boden säger att det ska finnas ett närhetsliv,  men det enklaste kanske blir att flytta om det inte finns dansverksamhet för barn i Boden, säger Anders Pettersson.

Mamma Anna-Katarina Bredhult och pappa Anders Pettersson med dottern Maja. "Det blir tungt om dansföreningen tvingas lägga ned. Verksamheten är viktig för oss och andra."
Mamma Anna-Katarina Bredhult och pappa Anders Pettersson med dottern Maja. "Det blir tungt om dansföreningen tvingas lägga ned. Verksamheten är viktig för oss och andra."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!