Jägartjejer på frammarsch i Boden

I år har Vuxenskolan i Boden ovanligt många kvinnor som tar jägarexamen. Av 13 anmälda är nio kvinnor. "Det föll sig naturligt för mig eftersom min pappa jagar", säger 20-åriga Veera Koskinen.

Gillar jakt och även eftersök. Kursledaren Mirella Lind står bakom gruppen Anki Granström, Emma Kyrä, Julia Skott och Veera Koskinen som siktar på jägarexamen. " Det är roligt att vi har med så många tjejer i år", säger Lind.

Gillar jakt och även eftersök. Kursledaren Mirella Lind står bakom gruppen Anki Granström, Emma Kyrä, Julia Skott och Veera Koskinen som siktar på jägarexamen. " Det är roligt att vi har med så många tjejer i år", säger Lind.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-21 14:08

Den 3 oktober startade kvällskursen i Vuxenskolans lokal på Almgatan. Det är första gången som Mirella Lind är kursledare.

– Jag tog själv en intensivkurs för två, tre år sedan men jag jagar inte och har därför inte så mycket praktisk kunskap utan mer teori. Jag tog min jägarexamen för jag var intresserad av eftersök. Eftersom jag flyttat runt i Sverige så har jag aldrig heller tillhört ett jaktlag, säger kursledaren.

Vid eftersök söker man efter skadade djur.

– Jag kände att det var mer intressant. Man behöver ju inte alltid skjuta för att äta utan man kan skjuta för att värna om djuret också, säger Mirella Lind.

När Lind tog sin jägarexamen för två, tre år sedan var hon ensam tjej.

– Därför tycker jag det känns jätteroligt att det är så många tjejer den här gången, säger kursledaren.

Utbildningen är upplagd på tio träffar och kursen avslutas med teoriprov. Skyttet får man boka tid för på en skjutbana. I dag finns det jaktföreningar som har kontinuerlig uppskjutning för jägarprov.

– Det viktigaste från början är att gruppen lär känna varann. I en bra grupp så vågar man att ställa frågor och får bra svar. Jag tycker det är en fantastisk grupp med blandade erfarenheter. Många har varit ute i det praktiska och sett hur jakten går till och det ger väldigt mycket, säger kursledaren.

20-åriga Vera Koskinen går kursen tillsammans med kompisen Julia Skott och två vänner till.

– Jag har varit småintresserad i flera år eftersom min far jagar. Jag har alltid velat hänga på honom i jakten men inte vågat. Nu har jag åldern inne och kan ta saken i egna händer. Det känns även kul att kunna ta jägarexamen ihop med kompisgänget, säger hon.

Julia Skott har en jaktgolden retriver hemma som hon tränar på eftersök och viltspår.

– Min hund är avlad för jaktapportering som jag också börjat träna. Just jägarexamen är ju så mycket mer än att skjuta ett djur, det är allt runtikring. Jag har min hund så det är där jag lägger mitt focus. Sedan finns det ju jägare som tar examen för att ha kött i frysen. För mig lutar det mer åt fågeljakt, säger Julia Skott.

– Jag vill gärna jaga älg för det gör min far. Han är med i ett jaktlag uppe i Harads, säger Veera Koskinen.

15-årige Emma Kyrä satsar också på jägarexamen.

– Jag brukar hänga med pappa som både jagar älg och fågel. Det är väldigt roligt. Jag har prövat skjuta lite hemma kan man säga. Vi har en stuga i Pajalatrakten, säger Emma.

Anki Granström köpte sin fågelhund, en welsh springerspaniel för fyra år sedan.

– Vi har tränat och tävlat ett tag. Hunden är jätteduktig och nu får han sin belöning när matte skaffar jägarexamen och skjuter någon fågel, säger Anki Granström.

Hennes sambo jagar också och har redan jägarexamen.

– Ja, men jag känner mig lite snål om hunden. Fågeljakten ska som vara min grej. Jag är van vid jakt eftersom min pappa jagat uppe i Gunnarsbyn under flera år, säger Granström.

Under jägarexamen får deltagarna också lära sig mycket om tillexempel hur ekologin hänger ihop.

– Det intresserar mig att det verkligen går att både  jaga och vara i skogen på olika sätt. Man får lära sig mer om alla djurarter som finns och olika spår. Sedan är det fantastiskt bara att vara ute på hösten. Nu ser jag framemot nästa år när jag får vara jaktledig, säger Granström.

Anki Granström köpte en fågelhund för fyra år sedan. " Hunden har varit jätteduktig. Därför ska matte ta jägarexamen".
Anki Granström köpte en fågelhund för fyra år sedan. " Hunden har varit jätteduktig. Därför ska matte ta jägarexamen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!