Bodensaren Jan Therell har cirka 15 års yrkeserfarenhet. Han har en tillsvidareanställning på ambulans där han gör vissa timpass.
Han hade planerat in fyra veckors semester, men när corona skapade kris i samhället och de behövde personal på sjukhuset resonerade familjen att han gjorde mer nytta där.
Patienter som slås ut av covid19 hamnar på IVA och eftersom han har den kompetensen hörde Jan Therell av sig till enhetschefen där, som blev glad och tacksam. Han uppger dock att han blev erbjuden samma lön som på ambulansen.
– Ambulansen ligger generellt sett några tusenlappar under IVA, som har ett tillägg eftersom det är ett bristyrke.
Jan Therell uppger att lönen han erbjöds motsvarar 200 kronor/timme. Han blev väldigt besviken och missnöjd.
– I det här läget när jag med flera erbjuder sig att arbeta i smittans epicentrum i Norrbotten, förmodligen kommer dra hem smittan till familjen och avbryter min semester tycker jag att man kan förvänta sig något lite extra. Jag vet att jag hade kunnat göra stor skillnad.
Han har tidigare jobbat på IVA.
– Jag hade kunnat ta 210 kronor i timmen. Jag tycker att man borde visa sig lite tillmötesgående, men man bjuder inte till någonting. Det sitter i väggarna där.
Andra regioner i landet erbjuder en timersättning på 390-430 kronor per timme.
– Även om jag inte är ute efter det, för jag kan själv tycka att det är lite tveksamma nivåer då det handlar om våra skattepengar, så handlar det om regionens syn på personalen, säger Jan Therell.
Han tycker att framför allt sjuksköterskor är lågt skattade.
– Jag är inte ute efter att göra mig en hacka. Då hade jag inte vänt mig till Region Norrbotten. Det är absolut inte det, som det är fråga om. Jag ville bara ha ett litet tecken på uppskattning.
Enligt Jan Therell var arbetssituationen inom vården mycket ansträngd redan före coronakrisen på grund av de stora neddragningarna.
– Många har slutat och nu när krisen är här är förutsättningarna att klara av den personalmässigt redan dåliga. Det är tufft läge. På Sunderbyn är det blod, svett och tårar. Risken är att personalen blir sjuk av utmattning.
De allra svårast sjuka i covid19 vårdas i respirator. Det är resurskrävande och kräver specialkompetens.
– Har man inte god personaltillgång är det antalet bemannade respiratorer som avgör hur många patienter som kan vårdas.