Inget tips att Francis skulle lämnat Pagla

Huvudtesen är att den försvunne Francis fortfarande ska vara kvar i Bodenområdet. Men eftersom det gått två dagar sedan han var synlig i Pagla utökas sökområdet."Polisen vill även ha tips från närliggande kommuner," säger räddningsledare Lars Öberg, polisen.

Elisabeth Rosengren, verksamhetsledare för Missing People Norrbottens , fanns på plats under sökinsatsen i Boden.

Elisabeth Rosengren, verksamhetsledare för Missing People Norrbottens , fanns på plats under sökinsatsen i Boden.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-09-28 12:43

Under lördagsmorgonen vid niotiden hölls ett möte inför dagens spaningsinsats. Igår var ett 60-tal personer från polisen, försvarmakten och Missing people igång med sökandet.

– Vi fortsätter med samma styrka idag med utvilade personer. Vi har inte heller fått in några nya uppgifter. Så huvudtesen är att den saknade personen fortfarande ska finnas i Bodenområdet. Vi vill dock utvidga sökområdet även till allmänheten. I torsdags hade vi senaste visuella kontakt med den försvunne så det kan inte uteslutas att Francis befinner sig långt från området här i Pagla.Vi är därför även intresserade av tips som berör närliggande kommuner, säger Öberg.

Ni utökar sökområdet kraftigt?

– Nej, vi utgår fortfarande därifrån han senast är sedd. Vi har inget konkret att den försvunne skulle befinna sig någon annanstans. Men tiden har ju gått nu sedan någon senast hade visuell kontakt, säger Öberg.

Enligt honom kommer den gemensamma sökinsatsen att pågå till klockan 20:00 på lördagskvällen.

– Polisflyget kommer även att vara aktiva i dag. Vi har fått upp en helikopter från Östersund som ska delta i sökinsatsen. Vi har sakkunniga som är med och strukturerar upp sökandet. Vi har en viss sökmetod där vi gör sektorer och ringar och söker oss utåt från den senaste platsen som Francis är sedd. Sedan utökas det efter en viss manual. Vi arbetar efter tips som kommer in, väder och vind och hur terrängen ser ut. Den försvunne personen har också ett avvikande beteende och det gör det här väldigt svårt för oss, säger Öberg.

Enligt Lars Öberg fortsätter polisen att kontrollera de digitala spår som Francis lämnar efter sig, som man gjort vid hans tidigare försvinnande.

– Sådana saker ingår kontinuerligt. Flera gånger om dagen gör vi sådana sökningar, säger Lars Öberg.

Hur länge klarar sig en försvunnen person?

– Ja, det är också en fråga som vi jobbar med parallellt. Där kommer vi att använda oss av expertis från sjukvården för att börja göra en sådan uppskattning.  

– En människa klarar ju inte hur länge som helst utan dryck och mat. Sedan kan man också få tag på det även om man försvinner. Det finns ingenting som man kan ta för givet i den delen heller, säger Lars Öberg.

Vid tolvtiden fanns fortfarande inga spår efter den försvunne Francis. Polisen  med hundar och militären har en gemensam sökinsats i Paglaterrängen  mot Buddbyträsket. Missing Peole som än så länge deltar med ferm personer söker av ett område från Värmeverket och uppåt i Paglaterrängen.

– Vi har tyvärr inga nyheter just nu utan sökinsatsen fortsätter, säger Timmy Kassberg, polisens insatschef.

Organisationen FIKK som tidigare deltagit i sökinsatsen har inga frivilliga med under lördagen.

– Polisen och militären har bytt sökområde efter lunch. Nu letar man längre upp i Paglaterrängen. Man rör sig mellan Örngårdsberget och Vittjärvsträsket just nu, säger Kassberg, strax för klockan 13.00.

Två timmar senare, eller vid 15-tiden på lördagen finns inget nytt att berätta  enligt polisens insatschef.

– I nuläget är det planerat att vi kör på med söket tills det blir mörkt ute, säger Kassberg.     

Lars Öberg, räddningschet polisen.
Lars Öberg, räddningschet polisen.
Francis signalement

Francis är ca 180 centimeter lång, har mörkt hår och har tidigare sökt sig till skogsområden då han tidigare försvunnit från sitt boende. 

Vid försvinnandet har han troligen haft en svart huvtröja, mörkblåa mjukisbyxor med vita sträck längs yttersidan av benen samt beige skor av märket Björn Borg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!