Örjan Lindstedt, 68, och hans hustru Siv hade en förhandling om framtiden.
– Min fru tyckte att det måste ta slut någon gång. På den vägen är det.
De kom överens om att nu är det pension som det gäller och båda lämnar sina respektive arbeten vid årsskiftet.
Örjan Lindstedt har hållit på i 51 år. Han började på Åkerlunds herrekipering och driver nu Örjan’s dam och herr, som han startade 1991/92.
– Överallt har jag varit, i varenda korsning på åtta olika ställen. Därför känner jag så många. En del har handlat av mig sedan de var 15 år. Jag har en bred kundkrets från 15 år upp till 90.
År 2004 blev Örjan Lindstedt utsedd till Bästa manliga säljare och Örjan's utsågs till Bästa butik.
– Det är roligt att bli uppmärksammad. Hilding Holmqvist sa, att det enda yrke man inte behöver studera till är försäljare. Det föds man till, säger Örjan Lindstedt.
Vilka egenskaper behöver man?
– Man ska vara social och man ska tycka om att prata med folk om allt och inget. Man får inte vara folkskygg.
Örjan Lindstedt tycker det är läge att överlåta verksamheten nu.
– Jag lämnar över till en person som jag vet kommer från en företagarfamilj och är driftigt. Det är inga problem att få den här affären att fungera om man arbetar lite grann. Den är upparbetad och folk vet vad det är för affär. Hon ska tydligen köra samma koncept.
Det tycker han är ganska så roligt och berättar att många kunder har hoppats att någon annan ska ta över sedan det blev känt att han ska sluta.
– Det finns bara en sådan här affär kvar i stan. Det fanns fyra stycken en gång i tiden, men alla de andra har stängt av olika anledningar. Har det fungerat för mig kommer det att fungera för henne och Lucas Eriksson blir kvar som hjälpreda och back-up. Han har varit här i flera år, säger Örjan Lindstedt.
När det var bestämt att han skulle sluta hade han ute en annons och det ringde tre-fyra intressenter.
– En från Luleå var väldigt intresserad, men jag lämnar hellre över till Maria eftersom jag känner henne och hennes familj och hon är en bodentjej. På den vägen är det. Jag pratade inte med de andra, för hon var så tänd på det här. Vi har kommit överens om vad vi ska göra.
När Maria Sharma såg annonsen såg hon det som en möjlighet hon inte kunde missa.
– Det kändes ganska självklart när jag väl hade processat det hela.
Vad processade du?
– Det är ändå ett steg att gå från en trygg anställning till att starta något eget.
Nu jobbar Maria Sharma med bemanning på Läkarjouren i Luleå, men hon har erfarenhet från klädbranschen. Hon har varit butikschef i sex år på Dressman. Nu tar hon steget in i en bransch, som kanske inte är den stabilaste med tanke på all näthandel.
Att hon ändå vågar satsa beror på att affären är så pass inarbetad. Det finns ett nätverk runt omkring henne. Hon känner sig trygg och har en bror som driver en egen skobutik.
– Örjan har sina kunder runt om i hela Norrbotten och det hoppas jag kunna förvalta. Det är en så anrik butik, som Boden behöver ha kvar, säger Maria Sharma.
Örjan Lindstedt tillstår att han kommer sakna affärslivet.
– Det kommer att bli tomt, men jag har annat. Jag har fullt upp med två stugor och en stor bekantskapskrets. Det är alltid full rulle. Vi far också mycket utomlands. Vi har köpt en lägenhet i Spanien där vi kommer vara mycket. Tanken är att vi kommer vara där mer och mer och på sommaren här hemma.