Han lämnade Tesla för att hjälpa Boden

I tio år var han med att utveckla världens mest kända elbil. Nu har Thomas Vikström lämnat Teslas anläggning i Silicon Valley för att hjälpa det alpina landslaget. "Jag vill gärna ge något tillbaka till Sverige och framför allt Boden."

Här är Bodenduon som smider planer som ska hjälpa alpina landslaget att nå framgångar i fartgrenar. Både landslagschefen Tommy Eliasson Winter och innovatören Thomas Vikström är från Boden. "Vi träffade för första gången i höstas och Thomas satte igång direkt med ett nyskapande projekt", berättar Tommy Eliasson Winter, till vänster.

Här är Bodenduon som smider planer som ska hjälpa alpina landslaget att nå framgångar i fartgrenar. Både landslagschefen Tommy Eliasson Winter och innovatören Thomas Vikström är från Boden. "Vi träffade för första gången i höstas och Thomas satte igång direkt med ett nyskapande projekt", berättar Tommy Eliasson Winter, till vänster.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Bodens kommun2020-04-18 15:00

Han är civil ingenjör i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet och blev tidigt rekryterad till SSAB Hardtech, där han 2001 skickades till USA för att utgöra en länk mellan forskningsavdelningen i Luleå och bilindustrin i Detroit, USA. Hans specialområde är krocksäkerhet.

Det var sedan han återvänt till Sverige, som nystartade Tesla hörde av sig med ett jobberbjudande 2009.

– De hade precis lanserat sin första elbil, roadstern. Det är väl något som alla vill uppleva att arbeta med ta fram ny banbrytande teknik. Vi förstod att vi tog fram en produkt som världen behövde. Vi fick jobba utifrån ett blankt papper och utveckla de bästa tekniska lösningarna. Det behövdes knappast någon förhandling för att tacka ja till det jobbet.

När Thomas Vikström flyttade till Silicon Valley bestod teamet som arbetade med fordonsutveckling av ett 30-tal personer. Anställda fick en del av sin lön i form av aktier. De första som Thomas Vikström tog emot värderades då till två dollar/styck.

Han kom att arbeta tätt tillsammans med en annan välkänd LTU-student, Peter Carlsson som senare skulle grunda den svenska batteritillverkaren Northvolt.

Det blev till slut tio år i Silicon Valley med extremt långa arbetsdagar och innovativa utmaningar. När Thomas Vikström sade upp sig i april 2019 arbetade han med Teslas nya ellångtradare. 

– I dag har jag lyxen att kunna bo var jag vill. I vissa avseenden har jag förlorat 20 år av mitt liv, men nu vill jag ta igen den tiden med min familj, släkt och vänner i Boden. Jag planerar att vara i Norrbotten minst tre-fyra månader om året. 

Flera gånger under intervjun understryker Thomas Vikström fördelarna med Boden; närheten till naturen, företagsklimatet och inte minst människorna.

Han är i färd med att bygga upp en ny yrkeskarriär. Tillsammans med sin partner Karen Orford grundade han företaget Vikatron som utvecklar en ny betalplattform.

Han har också hunnit etablera företaget TNTX tillsammans med affärsängeln och forna lumparkompisen Thomas Lindgren. Siktet är att inom två år ha 16 anställda i Bodens Business Park. 

– Problemet som vi försöker lösa handlar om olyckstalen i arbetslivet. De flesta dödsolyckorna inträffar inom skogs-, stål-, gruv- eller transportindustrin. Vi vill hjälpa till att skapa en säkrare arbetsmiljö. Det kan vi göra genom att bygga mekaniska system i virtuella miljöer där företagens personal kan träna på farliga arbetsmoment. Vår vision är att minska antalet olyckor och öka människors prestanda, förklarar Thomas Vikström som också i förbifarten nämner en ännu hemlig företagssatsning i länet.

Sedan i december arbetar Bodenföretaget TNTX med ett utvecklingsprojekt för det svenska skidlandslaget. Tanken var att den första prototypen skulle ha testats under SM-veckan, när hela det alpina landslaget med tränare och ledare skulle ha samlats i Storklinten utanför Boden.

Thomas Vikström är till en början förtegen om utvecklingsarbetet, men väljer till slut att avslöja grundidén. Planen är att bygga upp virtuella miljöer där åkare kan träna på särskilda moment, som exempelvis val av rätt linje i backen eller slipa på tekniska detaljer.

Bodensaren Tommy Eliasson Winter är alpin chef i skidlandslaget och ser stora utvecklingsmöjligheter.

– Jag ser de största fördelarna för aktiva i fartgrenarna, super-G och störtlopp. Genom att tillämpa ny teknik behöver man inte vara i Österrike för att träna i backen i Kitzbühl. Jag tror framför allt att för våra unga åkare kan dra stor nytta av projektet.

– En åkare kanske tävlar i Hahnenkammrennen tio gånger under sin karriär. Tänk om han hade möjlighet att åka i samma backe 100 gånger eller ännu fler, inflikar Thomas Vikström.

I dag har all planering kullkastats av ett livshotande virus. För Thomas Vikström och sambon Karen Orfords del innebär det att paret tvingats att skjuta upp den planerade resan till hemmet i USA. Kanske kan de i maj återförenas med Karens två döttrar i San Francisco.

Nu hoppas de två bodensarna att testet av den nya virtuella miljön i stället kan ske tidigt i höst, men allt hänger på hur den pågående pandemin utvecklas.

– Jag tror att den här virtuella miljön kan bli viktig för svensk skidåkning. Under hela min karriär har jag aldrig hört talas om något liknande, säger Tommy Eliasson Winter.

Tesla

2003 grundades den amerikanska biltillverkaren Tesla Motors. Företaget hämtades sitt namn efter fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla, vars forskning lade grunden för modern växelströmsteknik.

Huvudkontoret ligger i Kalifornien. Företagets mål var från första dagen att öka användningen av elfordon. Företaget har byggt en rad modell; Tesla Roadster, Model S, Model X samt Model 3.

Tesla är också känd för sin batteritillverkning samt är en av de första bilföretagen att utveckla automatisk styrning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!