Björknäsgymnasiet har erbjudit sina elever på teknikprogrammet ett fjärde läsår flera år, men inriktningen informationsteknik är en nyhet. Det är en spelutbildning, som kommer att förläggas ute på Bodens Business Park i Nybygget.
– Vi har tidigare haft en designinriktning, men nu lägger vi fokus på den här spelinriktningen. Initialt har vi tio platser, men den här utbildningen finns inte någon annanstans i länet så vi tror att det kommer bli hård konkurrens om platserna, säger Thomas Nilsson, programsamordnare på teknikprogrammet.
Finns det möjlighet att utöka dem?
– Skolverket har öppnat för det och det finns pengar att söka. Vi har pengar fram till 2024 att bedriva ett fjärde år och man kan ansöka fram tills man fyller 22 år, svarar han och tillägger att de även kan erbjuder studentrum intill utbildningsplatsen.
Möjligheten att ansöka öppnar nu fram till och med 6 juni. Eftersom det är en helt ny inriktning kommer gymnasiet lägga krut på att synliggöra och marknadsföra den med premiär på rekryteringsdagarna i Luleå på torsdag.
– Det är en enorm möjlighet i och med att utbildningen kommer ligga tillsammans i en verklig miljö med spelföretag, indiespelutveckling och webbutveckling här på Nybygget. Det är en kreativ miljö och vi samarbetar nära med Changemaker education. Vi kommer dela på föreläsare och det här kommer att bli en väldigt modern utbildning, säger Thomas Nilsson.
Kathrun Magito, rektor, trycker på att alla teknikelever i landet kan söka den här inriktningen.
– Det är fantastiskt att vi i Boden har den. Det här är också ett sätt att utveckla Teknikcollege och eleverna får en fördjupad kunskap på ett område inom spelbranschen som växer jättemycket.
Spelbranschen är, enligt Thomas Nilsson, i dag lika stor som pappersindustrin i Sverige.
– Det är en framtidsbransch. Den här inriktningen ger förutom chans till jobb inom spelindustrin även möjlighet till arbeta inom reklam och marknadsföring. Boden ligger bra till och vi är tidigt ute.
– Det är en spännande bransch där det händer mycket och det gäller att hänga med, säger Susanne Karlsson, lärare.
Thomas Nilsson berättar att de även arbetar för att starta ett helt nytt gymnasieprogram för spelutbildning. De ska lämna in en ansökan till Skolverket i april och tanken är att även den ska finnas på Nybygget.