Projektet med arbetsnamnet: ”Unga möter beslutsfattare - Ung i Boden ” startades med Eu-pengar och pågår fram till juli 2020. Huvudsyftet är att stärka ungdomars inflytande och delaktighet i demokratiska processer.
– Vi har haft 97 deltagare. Förutom information om Bodens kommuns politiska ledning har vi även pratat om vad ett elevråd är och haft workshops för att ta fram ideér på hur man vill att ett elevråd ska se ut på en skola.Det är eleverna som är proffsen på att ta fram ett förslag, säger Göran Ahlström, enhetschef Ungdom på Kfu-förvaltningen.
Träffen ska utmynna i ett färdigt kompendium.
– Vi skapar en folder som vi kan ge ut sett från ungdomarnas perspektiv vad gäller elevråd, säger Ahlström.
Stureskolan har med 30 elevrådsrepresentanter.
– Vi ville lyfta elevråden så de lär sig att de är viktiga och vilka möjligheter de har att påverka. I dag känns det som att vi lärare driver mycket och vi vill att elever tar över mer och att elevrådet är deras forum där de kan driva sina frågor, säger läraren Malin Edelsvärd, Korpenskolan.
Alva Burén, klass 9 B, är ordförande för Stureskolans elevråd.
– Jag har suttit som ordförande i två veckor. Vi fick anmäla oss frivilligt till posten och sedan drogs det lott bland kandidaterna, säger Burén.
Är det roligt uppdrag?
– Ja, men jag är också engagerad i ungdomsfullmäktiges styrelse där jag fått lite erfarenhet. Jag känner att det är viktigt att de som faktiskt brinner för sådana här saker får vara med. Det är ett bra sätt att lyfta elevrådets arbete och visa att det betyder någonting. I dag säger man att det ska vara elever från varje klass. Istället kanske man ska prata med de elever som vill engagera sig och att intresset finns från elevernas sida att vara med, säger Malin Burén.
I dag finns inget fungerande elevråd på Björknäsgymnasiet där eleverna Erik Öyen och Bandi-Amlak Mangaska Wale är inne på sista gymnasieåret.
– Intresset existerar inte. Eleverna tror man får slippa lektioner och lärarna är restriktiva på grund av just det. Ett elevrådsmöte måste också ha en dagordning, protokoll och saker som man vill diskutera. Vi är ju ungdomar som klagar på allt så varför ska vi inte ta upp det på ställen där vi kan förändra som elevrådet, säger Erik Öyen.
I dag är gymnasiegymmet öppet efter skoltid liksom idrottshallen.
– Dessa saker borde vi elever kunna få tillgång till för dem som har intresse. På dagens kurs har jag träffat elever som vill se en förändring och även ha ett elevråd.