"Bara en förenkling av administrationen"

Ett missförstÄnd. SÄ tolkar kommunalrÄdet Johan Gröhn(C) skrivelsen frÄn landsbygdsrÄdets ordförande som Àr orolig över rÄdets framtid om byapengen flyttas frÄn kommunledningsförvaltningen."Det hÀr förenklar administrationen", sÀger Gröhn.

Johan Gröhn (C) kommunalrÄd sÀger att det mÄste ha uppstÄtt ett missförstÄnd vad gÀller landsbygdsrÄdet vara eller icke vara.

Johan Gröhn (C) kommunalrÄd sÀger att det mÄste ha uppstÄtt ett missförstÄnd vad gÀller landsbygdsrÄdet vara eller icke vara.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-08 12:09

Bodens landsbygdsrĂ„d (BLR) hade möte i Harads den 31 oktober.  Enligt landsbygdsrĂ„dets ordförande Ingemar Karlsson var det flera pĂ„ mötet som uppfattade informationen frĂ„n landsbygdsutvecklaren  att BLR verksamhet skall flyttas till KFU. I dag Ă€r det kommunstyrelsen som beslutar om byapeng och stöd till BLRs verksamhet medan Kultur, fritid och Unga( KFU) beslutar om stöd till samlingslokaler och stödjer byar vid ansökan om projektmedel till landsbygden.

– Jag sade pĂ„ mötet att BLR endast ska ha en vĂ€g in i kommunhuset oavsett vad frĂ„gan gĂ€ller, sĂ€ger Ingemar Karlsson.

KommunalrÄdet Johan Gröhn (C) som ocksÄ deltog pÄ mötet sÀjer att landsbygdsrÄdet inte ska flyttas nÄgonstans.

– Jag delar inte ordförandens oro utan allt bottnar i ett missförstĂ„nd. Det som sagts Ă€r att byapengen kunde administrerades av KFU. Kan man ansöka om bidrag till samma verksamhet frĂ„n ett stĂ€lle Ă€r det enkelt. BĂ„de för dem som ger bidraget och för dem som söker det, sĂ€ger Gröhn.

Karlsson sÀger att han valde att inte kommentera pÄ mötet eftersom det skulle kunna uppfattas som ett politiskt inspel.Att det var ett missförstÄnd fÄr stÄ för Johan Gröhn, enligt ordförande.

– Jag blev invald i Bodenalternativet efter jag fĂ„tt ordförandeskapet. BLR kan inte acceptera en sĂ„dan dĂ€r lösning. KFU har inte den insikt och kunskap som krĂ€vs för att administrera BLR och byarnas verksamhet, sĂ€ger Karlsson.

PensionÀrsrÄdet och de andra kommunala rÄdens verksamhet ligger under kommunledningsförvaltningen. BLRs verksamhet handlar inte bara om kultur, fritid och unga utan om landsbygdens utveckling och överlevnad, menar Karlsson.

Enligt Gröhn har rÄdet för funktionsnedsatta och pensionÀrsrÄdet en annan stÀllning, Àven fast alla kallas rÄd.

– Det Ă€r inte samma funktion i landsbygdsrĂ„det som Ă€r en förening som driver och samlar byaföreningarnas verksamhet., sĂ€ger han.

– Att pĂ„stĂ„ att BLR Ă€r en förening Ă€r helt felaktigt, tvĂ€rtom Ă€r det ett rĂ„d som verkar för cirka 30 procent av kommunens medborgare som Ă€r bosatta utanför stadsplanerat omrĂ„de vilket bör jĂ€mföras med de andra rĂ„den som företrĂ€der kommunmedborgare med specifika Ă€mnesfrĂ„gor och representerar betydligt fĂ€rre medborgare Ă€n vad Bodens LandsbygdsrĂ„d gör, sĂ€ger Karlsson.

Ingemar Karlsson Àr orolig över landsbygdsrÄdets framtid och möjligheter till pÄverkan.
Ingemar Karlsson Àr orolig över landsbygdsrÄdets framtid och möjligheter till pÄverkan.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!