Anhörig: Min mamma för sjuk för vård hemma

Susanne Kahlströms 90-åriga mor får vård dygnet runt hemma av hemtjänsten. Det saknas korttidsplatser i Boden."Det är en vårdskandal att det saknas akuta platser vid speciella behov".

Susanne Kahlströms mamma kom hem från Sunderby sjukhus och får nu vård i hemmet. "Hon har betalat kommunalskatt hela livet och får nu inte ens korttidsplats fast hon är 90 år och har brutit benet."

Susanne Kahlströms mamma kom hem från Sunderby sjukhus och får nu vård i hemmet. "Hon har betalat kommunalskatt hela livet och får nu inte ens korttidsplats fast hon är 90 år och har brutit benet."

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-31 14:12

Hennes mor ramlade nyligen i sin lägenhet i Boden och bröt höften. Hon opererades på Sunderby sjukhus och blev utskrivningsklar efter en vecka då hon var medicinskt färdigbehandlad på ortopeden. Modern hade gångträning varje dag på sjukhuset av en utbildad fysioterapeut.

Idag har Bodens kommun inga lediga platser på korttidsboende eller äldreboendeplatser. Modern har i dag beviljad hemtjänst fem gånger om dagen och två besök med nattpatrullen. Därför var första budet från kommunens biståndshandläggare att Susannes mor skulle skickas hem med endast en extra tillsyn.

– Jag protesterade för min mor kunde inte förflytta sig och sjukhuspersonalen förstod inte heller hur det skulle gå till. Först när jag vägrade ta hem henne från sjukhuset så ringde man tillbaka och skulle sätta in insatser dygnet runt, säger Susanne Kahlström.

Hon själv ifrågasatte hur modern skulle reagera nattetid när det satt hemtjänstpersonal i hennes sovrum.

– Det är ingen bra lösning för en lätt förvirrad gammal människa att hela hennes hem ska ställas om till korttidsvård och byta personal dygnet runt. Det skapar ännu mer oro och visar hur illa det är ställt med vården för gamla, säger dottern.

Susanne Kahlström vill inte kritisera hemtjänstpersonalen. 

– Jag tycker att de gör ett bra arbete utifrån förutsättningarna, men de kan inte klona sig och vara på två ställen samtidigt. 

När modern låg på sjukhuset så har två personer behövt följa med på toaletten.  

– När hon nu behöver gå på toaletten i sitt eget hem ska man ringa efter en person till som inte kan vara på plats direkt. På sjukhus eller boende hade hon fått hjälp inom några minuter. Dubbelbemanningen gäller all förflyttning i hemmet inte bara toalettbesöken.

Motiveringen att ge modern dygnet runt vård beror mest troligt på att hon hade redan hemtjänst.

– Mamma var emot hemtjänst från början men har sedan accepterat att få det. Det finns ju tyvärr inga andra bra alternativ för våra äldre i Boden.

– Förr fick äldre liksom min mor som betalat kommunalskatt hela livet plats på värdiga äldreboenden när man inte orkade bo hemma. Nu får man inte ens en korttidsplats om man är 90 år och har brutit höften säger Susanne Kahlström.

I Susanne Kahlströms mammas sovrum har det kommit in en sjukhussäng.  " Vi tvingas bygga om i lägenheten för dygnet runt vård.
I Susanne Kahlströms mammas sovrum har det kommit in en sjukhussäng. " Vi tvingas bygga om i lägenheten för dygnet runt vård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!