AF stänger nu sitt Bodenkontor

Arbetsförmedlingen i Boden stänger 2 december." Nu när vi fått ett datum vet vi spelreglerna. Personalen får då jobba på Luleåkontoret", säger Daniel Nilsson, chef för arbetsfömedlingarna Boden/Luleå

En epok är över. Arbetsförmedlingens kontor i Boden är snart ett minne blott. Den 2 december stängs det.

En epok är över. Arbetsförmedlingens kontor i Boden är snart ett minne blott. Den 2 december stängs det.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-04 16:20

I Norrbotten kommer bara elva kontor finnas kvar. Tre ska stängas. Piteåkontoret är redan stängt och den 1 december stängs kontoren i Boden och Övertorneå. AF-chefen Daniel Nilsson har känt till beskedet en vecka.

– Jag informerade Bodens kommunledning i måndags när Bodenkontoret ska stängas ned.

AF-kontoret i Boden har tidigare krävt att få ett nedläggningsdatum.

– Ja, det är alltid bättre för att leva i den här ovissheten är ju mindre bra. När vi fått ett datum så vet vi spelplanen och får göra det bästa av det läge som vi är i,  säger Nilsson.

Vad innebär stängningsbeslutet?

– Det betyder att medarbetarna som är på Bodenkontoret, de som är kvar vilket inte är så många, erbjuds plats att jobba på Luleåkontoret där vi har kvar våra lokaler. Det kanske rör sig om drygt tio personer, säger Daniel Nilsson.

Efter att Bodenkontoret stängts om drygt två månader så erbjuds kunderna att besöka Luleåkontoret fyra mil bort.

– Ja, om man  vill träffa en arbetsförmedlare rent fysiskt så blir det att resa till Luleås kontor. Det är det som gäller om kunderna vill det eller inte klarar att ta kontakt via distans eller digitala system, säger Daniel Nilsson.

 Arbetsförmedlingen hyr i dag sitt kontor av Sundbergs Fastigheter.Det var tidigare fastighetsägaren Åke Sundberg som byggde huset för 40 år sedan.

– Jag tror att kontraktet går ut först i september 2020. Det blir en förhandlingsfråga hur man löser den biten. Det blir ju också en process i sig, säger Nilsson.

 I Boden har bemanningen minskats successivt.Sista fyra åren har man minskat från mest 40 personer till i dag 10 anställda.

 – Det är klart att personalen hade velat ha kvar kontoret i Boden och säkert många med dem. Men vi lever ju under de förutsättningar som råder. Jag tror att många på Bodenkontoret kommer att börja i Luleå men kanske även leta andra jobb. Många kanske vill jobba och verka i Boden eftersom man bor här, säger Daniel Nilsson.

 Han säger att nedläggningen av AF-kontoren är ett politiskt beslut.

– Det är på något sätt ett systemskifte som man börjat genomföra. Det är januariöverenskommelsen som ligger bakom allt som händer.Det är det här som politikerna vill, säger Nilsson.

Ska du fortsätta som AF-chef för Boden/ Luleå?

– Än så länge ska jag göra det, men sedan vet man inte vad som händer. Det får man vara ödmjuk inför, säger Daniel Nilsson.

Daniel Nilsson, chef för AF i Boden/ Luleå. "Jag tycker det är bra att vi har fått ett datum. Så vi har något att planera efter."
Daniel Nilsson, chef för AF i Boden/ Luleå. "Jag tycker det är bra att vi har fått ett datum. Så vi har något att planera efter."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!