Johan Gröhn (c) visade bilder på fullmäktige hur avloppsvatten vid flera tillfällen släppts ut till vattendrag och sjöar runt om i kommunen.
I hela Sverige ses enskilda avlopp över. När man påbörjade det arbetet fanns det omkring en miljon enskilda avlopp. 700 000 av dem kopplades till en vattentoalett.
– När man började titta på det här visade det sig att reningen var undermålig. Många har inte den rening som krävs, sade Johan Gröhn.
– Sedan 2000 är vi kopplade till EU:s ramdirektiv för vatten. Syftet med det är att minska föroreningarna, främja en hållbar vattenanvändning och förbättra tillståndet i ekosystemet.
Det nationella kravet är att man ska ha uppnått målen i Sverige senaste 2027. Då ska god ekologiska och kemiska status uppnåtts i alla inlands- och kustvatten.
För att komma tillrätta med undermåliga avlopp inspekteras de. Utifrån de områden som är mest känsliga i Bodens kommun har den genomfört inventeringar, enligt en fastställd plan. Tillsynen resulterar i ett beslut, som kan vara förenat med åtgärdskrav, som kommunen följer upp.
Bodens kommun påbörjade arbetet 2009 och samtliga enskilda avlopp ska vara inventerade till 2028 för att man senast ett par år senare ska ha uppnått god vattenstatus.
Johan Gröhn förklarade att man från och med 2017 ökat takten och inspekterar årligen 150 avlopp. Hade man inte gjort det hade kommunen inte varit klar förrän 2054.
Fullmäktige godkände tillsynen av avlopp.