Semester är en het fråga för fast anställda inom hemtjänsten som sliter i en verksamhet där det är ständigt brist på vikarier. Att intresset för att sommarjobba inom vården är svalt är inget nytt. Hemtjänstpersonalen har tidigare skickat in en protestlista med över 200 namnunderskrifter där man kräver en återgång till det gamla semestersystemet. Den 20 mars lämnade Lillemor Mattsson in ett medborgarförslag som delas av hennes arbetskamrater till Bodens kommun med samma krav. Personalen vill uppmärksamma politikerna om bekymret med att personalen tvingas till korta semesterperioder för att man har en semesterperiod mellan 1 juni till 31 augusti. Det stämmer inte med verkligheten.
– Arbetsgivaren praktiserar i dag mer eller mindre tre semesterperioder fast det säger man inte rakt ut. Vi har i stort sett en skitsemester något år på grund av semesterschemat, säger småbarnsföräldern Nicklas Forsman.
De hemtjänstanställda som Norrbottens Media möter före påskhelgen är eniga om orättvisan i nuvarande system. Om personalen ska ha semester i juni eller augusti så blir det oftast bara att man tar två veckors semester.
– Har man en partner som alltid har industrisemester så får man semester ihop vart tredje år, säger Anki Nilsson.
Att ha semester från 1 juni innebär också att den riktiga sommarvärmen lyser med sin frånvaro.
– Många eventuella vikarier har inte heller hunnit sluta skolan eller kan få en bra introduktion, säger Lillemor Mattsson.
– De flesta som jobbar har barn och sommarlovet har inte börjat. Umgänget med familjen blir minimalt, för man kan aldrig planera något för vi vet aldrig när vi får semester, säger Ann-Charlotte Ölund.gheter. Vissa tar bort s
Semestrar ska anmälas i god tid i början av mars medan beskedet till de anställda oftast dröjer.
– Oftast får vi senare sinsemellan försöka ordna om våra lediin ledighet, andra söker någon vecka här och där under perioden för att hjälpa andra. Familjen frågar oss när vi ska vara lediga liksom dagispersonalen. Själv står vi där med en stor oro om man får ledigt i sommar eller inte, säger de anställda.
Situationen som hemtjänstpersonalen befinner sig i uppstod aldrig när det fanns två semesterperioder.
– Brytpunkten var i mitten av juli. Ville man kunde man söka fem veckor under sommarperioden. Den möjligheten finns inte i dag, säger Lillemor Mattsson.
Hemtjänstpersonalen vill ha tillbaka sina två semesterperioder, för personalens och verksamhetens bästa.
–För att orka så behöver vi ha två semesterperioder, bort med delade turer, bättre scheman och friskvård, säger Lillemor Mattsson.
Kanske inte minst för att göra jobbet attraktivt igen så att fler vill jobba inom det fantastiska yrke som ändå hemtjänstpersonalen tycker att man har.
–För att få ungdomar att börja jobba i yrket och stanna kvar så måste man också börja införa en ordentlig sommarsemester. Vi hoppas på en förändring för vi som jobbat ett tag inom hemtjänsten är en attraktiv yrkesgrupp. Fortsätter det så här så tror jag många börjar titta efter andra jobb, säger Ann-Charlotte Ölund.
Nicklas Forsman tycker också det känns märkligt att arbetsgivaren kräver bemanning med två tredjedelar av ordinarie personal under semesterperioden för vikariernas skull.
–Ja, med tanke på att vi har långtidsvikarier hela året. De har ju också kompetens.
Enligt hemtjänstpersonalen finns det ställen inom vården där man inte slaviskt följer socialförvaltningens ordning om semesterperiod.
– Vi tycker att ska vi ha en semesterperiod i Bodens hemtjänst så ska alla ha det. Även kommunanställda i stadshuset.