Yones har kommit till en bättre plats

Yones Khalilzad sover på en skummadrass på golvet bredvid två andra i Aleris tillfälliga boende – efter branden. Det är ändå mycket bättre än det han kom ifrån.

Boendet. Yones Khalilzad tycker att boendet i boden är bra för honom.

Boendet. Yones Khalilzad tycker att boendet i boden är bra för honom.

Foto: Herman Öberg

boden2015-10-07 06:00

Det finns en tydlig trend bland asylboenden i Norrbotten, inte minst i östra delen av länet. Hotel Tornedalia, Cape east, Highland hotel, Grand Arctic hotel, Porjus hotellet – mindre kommuners hotell stänger igen och öppnas som asylboenden.

Alla de nämnda, förutom Cape east, var med i Migrationsverkets senaste upphandling – och tilldelades platser.

Ett boende som däremot har drivits i flera år är Aleris boende för ensamkommande ungdomar i Boden.

Läs mer här: Akut brist på asylboenden

Boendet drabbades dock av ett dråpslag natten till 15 september då anläggningen fattade eld. Branden tvingade ut de 37 ensamkommande unga flyktingarna, som nu bor i tillfälliga boenden.

En av dem är 16-åriga Yones Khalilzad. Han försöker beskriva vardagen i asylboendet – även om han nu tvingas bo på tillfälliga boendet.

– Det är mycket bättre på Aleris boende, säger han.

Nu är det desto mer spartanska förhållanden. Han sätter sig på soffan i det delade sovrummet, där det ligger tre skummadrasser intill varandra på golvet.

Men han beskriver med värme mottagandet till det ordinarie boendet i Boden.

– Jag kom först till Stockholm och sedan hit till Boden. Det är trevliga människor här, säger han och har en händelse han uppskattar extra:

– Jag fick en cykel direkt jag kom. En cykel, skor och kläder. Jag hade två ombyten kläder när jag kom, men nu har jag fått mer.

Sin första, blåa, cykel visar han sedan upp med stolthet.

Yones lämnade sin mor, sin syster, och sin bror bakom sig i Afghanistan. Det tog tre månader för honom att ta sig från sitt hem till Boden. Nu har han bott i länet i två månader. Skillnaden på vardagarna är stora.

I Afghanistan var möjligheten till skola mindre och han fick ägna mycket tid till att jobba med jordbruk.

– Här finns det mycket mer jag kan göra. Jag får mat och jag kan idrotta. Och det är fred här, säger han.

Lista: Så många flyktingar tar din ort emot

Alla boenden i Norrbotten är inte felfria. Jokkmokk kommun har anmält boendet i Vuollerim för brott mot livsmedelslagen, nyligen kritiserades boende i Kiruna för att ha fått in kylskåp med svartmögel. Polisen ryckte ut till ett bråk i Haparanda.

Men Yones Khalilzad trivs i Boden. Middag serveras och personal är på plats och hjälper till när det behövs. Och han har börjat planera för ett liv utanför asylboendet.

– Jag vill utbilda mig till ekonom och det har jag möjligheten att göra här. Dessutom kan jag hålla på med sport här, säger Yones som går på gym och tränar brottning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om