Hoppas kunna skapa hyresrätter i asylboende

De gnuggade geniknölarna under pandemin för att Råne älvdal ska bli Norra Europas häftigaste bygd. "Vi vill att någon köper det gamla asylboendet i Gunnarsbyn för att göra hyresrätter”, säger Jenny Engström, verksamhetsledare i Råek.

Ingrid Stridfeldt, ordförande i Råek och Jenny Engström, verksamhetsledare i Råek har jobbat med verksamhetsplanen." Vi har en bra plan som ska ge mycket aktiviteter. Nu är det bara att gasa".

Ingrid Stridfeldt, ordförande i Råek och Jenny Engström, verksamhetsledare i Råek har jobbat med verksamhetsplanen." Vi har en bra plan som ska ge mycket aktiviteter. Nu är det bara att gasa".

Foto: Lena Leffler

Boden2023-03-08 17:52

Handlingsplanen för Råneälvdalsrådet i Gunnarsbyns församling ekonomiska förening ( Råek) handlar mycket om att tänka nytt och jobba framåt.

– Visioner ska vara så höga, att man nästan inte kan nå dem. Syftet är behålla, underhålla och utveckla bygden, säger Ingrid Stridfeldt, ordförande i Råek.

Flera skrivelser har gått till Trafikverket angående dåliga och trafikfarliga vägar i området. Målet är en cykelväg mellan Sörbyn och Gunnarsbyn.

– Det är kurvigt och tung trafik mellan byarna. Tänk att kunna cykla till badet eller restaurangen i Sörbyn eller till Gunnarsbyns kyrka, säger Ingrid.

undefined
Ingrid Stridfeldt, ordförande i Råek, hoppas att det så småningom byggs en cykelväg mellan Sörbyn och Gunnarsbyn.

Bostäder, befolkningsökning, en levande skola och hälsovård är andra viktiga mål. Bodenalternativet har krävt ett äldreboende i byn.

– Vi vill ha tillbaka en distriktssköterska som tidigare fanns här, säger Ingrid.

Förskolan har 15 barn och skolan ett trettiotal elever.

– Det var viktigt att skolutredningen beslutade att byskolorna ska finnas kvar och nu även ska utvecklas, säger Engström.

Gunnarsbyn med närliggande byar har en stor inflyttning från utlandet.

– Turistföretagen här har ett stort kontaktnät och dras till varandra för samarbete. Vi vill ju öka mer i befolkning och då kommer bostäderna in, säger Jenny.

undefined
Tidigare asylboendet i Gunnarsbyn ägs av ett företag. "Målet är att få någon att göra om fastigheten till hyresrätter. Byggnaden ligger perfekt mitt i byn", säger Jenny Engström.

Bodens kommun ska därför utreda förutsättningar för bostadsbyggande i Överstbyn, Gunnarsbyn och Sörbyn. Till det läggs det spännande projektet att "få liv" i ödehus genom att ägarna säljer husen till någon som vill rusta upp dem eller rustar upp husen själva.

– Vi går vidare med steg 2 och har skickat ut ett brev till fastighetsägarna, säger Jenny Engström.

Råek för också en dialog med företaget som äger det gamla asylboendet mitt i byn.

 – Många önskar hyresrätter och vill inte bo i hus,  säger Engström.

undefined
Jenny Engström, verksamhetsledare i Råek säger att det vankas tre stora event under våren och sommaren.

Bygden satsar också på publikdragare under våren och sommaren. Bland annat en stor besöksnäringsdag den 27 april om " det goda värdskapet", ett skogsseminarium veckan efter med alla skogsjättar och en "Sommarfest" den 1 juli i Sörbyparken. Bland annat med uppträdande av Nordman.

En nyhet är också att det lokala bladet och Råeks hemsida ska anpassas efter alla engelsktalande människor i bygden och besökare.

– Vår hemsida ska bli ännu bättre och finnas på engelska och vår lokala tidning ska få en engelsk version i nästa nummer, säger Engström.

21 mil lång älvdal

Det finns gott om orörda och sammanhängande vildmarksområden längs den 21 mil långa älvdalen.Niemisel- och Gunnarsbyområdet består av ett 30-tal byar med cirka 1000 personer. Det finns cirka 100 företag, i huvudsak mindre företag med en mängd olika inriktningar, t.ex. skog, transport, tjänster, turism, catering, hantverk. Offentliga verksamheter är även en viktig aktör i området. En sammanhållande är också Servicepunkten som RÅEK driver där boende kan få hjälp med vissa servicetjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!