Överstelöjtnant Erik Preutz är tillförordnad regementschef för I19 och övningsledare för Vintersol. Att övningen har vuxit har att göra med att hela Försvarsmakten håller på att anpassa sig till omvärlden.
– Koppling finns också till ett möjligt framträda Nato-inträde, konstaterar han.
På fredagen bjöds media in till Bodens södra skjutfält. Under övningen bor soldaterna i huvudsak i tält och Felix Sundbäck, kommunikatör i Försvarsmakten, börjar med att visa vad soldaterna får äta i fält. Det är frystorkad mat serverad i en förpackning med tillsatt vatten som i sin tur stoppas i en annan påse där vattnet skapar en kemisk reaktion så att portionen värms upp.
Utöver det får de med sig proteinbarer, kakor, kaffe och annat smått och gott så att de ska klara sig i 24 timmar. Allt förpackat i en plastpåse som de lätt kan stoppa i ryggsäcken.
– Det är viktigt när det är kallt ute att få i sig varm mat. Jägarna får en påse som innehåller ännu mer kalorier, berättar han.
Pressen som har kommit är förutom lokalmedia Aftonbladets ledarsida, SR-podden Gräns, ett japanskt tv-team och så Tobias Pettersson från finlandssvenska Hufvudstadsbladet i Helsingfors.
– Natoprocessen ger ett samarbete mellan Sverige och Finland ännu högra aktualitet och betydelsen av det arktiska försvaret är något vi gärna berättar om för våra läsare, säger han.
Han har noterat att den svenska retoriken kring försvarsfrågan har skärpts betydligt.
– Man talar om att det kan bli krig i Sverige. Det är intressant att fundera på hur snabbt den förändringen har kommit, sedan är man i Finland intresserad av att veta vilken hjälp som Sverige skulle kunna ge Finland i ett skarpt läge.
På en stor parkering står ett antal stridsfordon uppställda på rad – bandvagnar av olika slag, en pansarterrängbil och stridsfordon 90.
– De representerar nästan hela den palett av fordon som är med i övningen, säger överste Gustaf Dufberg, chef för Norrbottensbrigaden.
Stridsvagn 122 och Archer befinner sig däremot just nu på annat håll.
I övningen Vintersol som pågår under tio dagar deltar 2 000 personer från drygt tio olika regementen, skolor och centra runtom i hela Sverige, jämfört med tidigare år då det har varit mellan 800 och 1 400 deltagare mestadels från norra Sverige.
Övningen syftar till att förbereda svenska förband inför den kommande övningen Nordic Response som äger rum i mars i norra Norge och Finland med 20 000 deltagare från 14 Nato-länder.
Förutom att förbanden ska träna ihop sig, behöver alla de som är från södra Sverige vänja sig vid klimatet innan de åker iväg till den ännu tuffare övningen på Nordkalotten, berättar Gustaf Dufberg.
– Det handlar inte bara om att lära sig att klä sig ordentligt, utan också om att hela förband ska kunna fungera och att vi ska kunna hantera all den material som är förutsättning för att lösa stridsuppgiften – och inte bara överleva utan göra det bättre och snabbare än fienden.
Hur ser du själv på omvärldsläget, är du mentalt redo för krig som ÖB sa att vi skulle vara?
– Man kan svara på två sätt på den frågan. Det ena svaret är att jag tror inte att någon av oss är beredd på de fysiska och psykiska belastningar som det innebär. Det andra svaret är att under mina 38 år i armén så har det alltid varit en tanke att vi gör det här därför att det kan bli allvar.