Vingslag över orrmyren

I den annalkande gryningen hörs orrarnas blåsljud och vingslag över den ödsliga myren.
Bulvanerna får orrflocken att sätta sig i de korta och knotiga myrtallarna intill gömslet.
Thomas Halleman och hans jaktkompis L-O Landén tar sikte på var sin orrtupp.

BODEN2006-08-17 06:00
Det är inte bara på våren som orrarna spelar. Det så kallade höstspelet kan skänka många goda jakttillfällen. Men det gäller att förbereda jakten noga, och förutom god planering och lokalisering om var orrarna håller till krävs också ett väl kamouflerat gömsle samt orrbulvaner.
Bulvanerna kan få en orrflock att slå fast nära intill jägarnas kamouflagegömsle.

Den perfekta myren
Thomas Halleman och L-O Landén jagar några mil norr om Boden. Där har de hittat en myr som orrarna samlas på strax innan gryningen.
- Det tog åtskilliga år innan vi hittade den perfekta myren. Fem till sex gånger har vi flyttat och byggt om vårat kamouflagegömsle. Man får lägga ner mycket tid på förberedelser, men resultatet blir en oerhört rolig och spännande jakt, berättar Thomas Halleman.
De kamouflerar även ansikte och händer för att inte skrämma orrarna.

Hemgjorda bulvaner
Bulvanerna kan köpas i jaktaffärer men det går lika bra att tillverka egna av skumgummi. Med hjälp av sax kan man klippa ut formen av en orre och sedan måla den svart med sprayfärg.
- Man måste ha en bulvan som fungerar som "utkiksorre". Den bulvanen bör man sätta ganska högt i ett träd eller på en lång pinne, minst 4-5 meter upp måste bulvanen sitta. Sedan kompletterar man med andra bulvaner. Man bör ha sex till åtta bulvaner utplacerade i anslutning till gömslet, säger Thomas Halleman.
Han berättar sedan om orrar som kommit och satt sig bara några meter från honom.

Tidig gryning bäst
Det är främst hagelvapen som används och Thomas Halleman berättar att de oftast skjuter orrarna då de är på väg att flyga in mot spelplatsen. Sätter sig orrarna lite längre bort använder de kulvapen.
- Gryningens första två timmar är absolut bästa tidpunkten. Man måste vara ute i god tid innan det ljusnar för att hinna med alla förberedelser.
Thomas Halleman berättar att orrjakt med hjälp av bulvaner fungerar från jaktens start, det vill säga 25 augusti, fram till första snön.
- När det kommit en decimeter snö byter orrarna område. Bästa jakttiden är nog i mitten av september när det börjar bli frost och myrarna fryser till. Det idealiska vädret är vindstilla och smådisigt.
Thomas och L-O använder sig även av lockpipa för att få orrar som sitter på en angränsande myr att komma.
- Vi har även lärt oss att härma orrarnas blåsljud med munnen vilket är effektivt. Då har du båda händerna fria och kan skjuta. Jaktformen kräver att du ständigt är på din vakt, du kan aldrig slappna av. Det är också en effektiv jaktform som jag inte tror är så känd.
I höst lär Thomas Halleman åter besöka orrmyren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om