Bodenpolitiker: "Hen kan vara ett lämpligt uttryck"

Bodenalternativet har skrivit en motion till fullmäktige om att kommunen borde införa att mer könsneutralt språk. Allt för att hänga med i utvecklingen och vara ett modernt samhälle.

Anders Pettersson, Bodenalternativet, vill införa ett mer könsneutralt språk i Bodens kommun.

Anders Pettersson, Bodenalternativet, vill införa ett mer könsneutralt språk i Bodens kommun.

Foto: Fredrik Tano

Boden2021-10-24 14:30

"Ett könsneutralt språk kännetecknas av ett språkbruk som undviker könsspecifika eller andra värdeladdade begrepp och formuleringar", skriver Anders Pettersson och Ann-Kristin Viklund i sin motion.

– Vi pratar mycket om att vi ska ta fram statistik på könsfördelningen på fritidsanläggningar och det ena och det andra för att se hur nyttjandegraden är, men vi tycker att det är viktigt med språket också. Till syvende och sist vill vi få ett mer jämlikt samhälle, säger Anders Pettersson.

"Syftet med ett könsneutralt språk är att undvika ordval som uppfattas som vinklade, diskriminerande eller kränkande genom att antyda att ett givet fysiskt eller socialt kön är norm", skriver de vidare i motionen.

Det här är någonting som de brukar resonera om i partigruppen och för honom har det varit en aha-upplevelse. 

– Jag har själv en benägenhet att använda ordet "man" – "man" borde besluta, istället för att skriva till exempel att "kommunstyrelsen" ska besluta. Ett annat typiskt exempel är "tjänstemän", när det egentligen vore helt naturligt att använda sig av begreppet "tjänstepersoner".

Vad tycker du konkret att Bodens kommun ska göra?

– Vi har sagt att vi tycker att kommunen ska ta ett grepp om det och se över de dokument som skrivs, alltifrån beslut på handläggarnivå upp till den strategiska planen. 

Tycker du att ordet "hen" ska användas?

– Ja, i vissa sammanhang är det väl ett lämpligt uttryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!