Från och med 2017 har Region Norrbotten det regionala utvecklingsansvaret. Ambitionen är att starta processen med en revidering av den regionala utvecklingsstrategin, RUS, som är det övergripande dokumentet för länets hållbara tillväxt.
Nyligen hade Bodens kommun och Uleåborg kommun vänortsöverläggningar. Då kom ämnet upp om man tillsammans skulle kunna hitta en lösning för att få arbetslösa i Finland att kunna jobba i Norrbotten.
– De har en arbetslöshet på 16 procent i Uleåborg. Hela norra Finland har en hög arbetslöshet. Det de lyfte fram var tankar om att man tillsammans skulle kunna hitta en form av intensiv utbildning i det svenska språket i syfte att kunna rekryter folk i framtiden, kanske på plats i Uleåborg, säger Inge Andersson.
Asko Pietarila, styrelseledamot i föreningen Norden i Uleåborg, uppger att de bland annat har en lärarutbildning i Uleåborg.
– Det finns massor av lärare som inte får någon tjänst. De kanske får timlärarjobb eller inte ens det. Det finns möjlighet att via EU få arbetsmarknadspengar och rörlighetsbidrag. Eventuellt kan det även finnas inhemska medel. Det finns också medel via folkhögskolor om man exempelvis ordnar kortkurser eller internatkurser. Det finns statsbidrag för sådan verksamhet.
Han menar att man bara med lite fantasi tillsammans kan skapa bra förutsättningar för att rekrytera och underlätta för människor att komma i arbete över gränsen.
Boden har också rekryterat lärare från Finland, men Inge Andersson vill inte begränsa sig enbart till yrkesgruppen lärare. Han vill även titta på områden såsom omsorgen.
– Vi vet att vi måste rekrytera folk för framtiden. Vi kommer behöva många nya människor inte bara till kommunerna utan till näringslivet, till alla.
Han pratar inte enbart för Bodens kommun, utan tycker att det är en aktuell fråga för hela Norrbotten.
– Vi har en grupp i länet som jobbar med kompetensförsörjning i framtiden. Det här borde de fundera över; hur vi kan få kompetensförsörjning från ett grannland, från norra Finland till exempel. Det behövs ett ordentligt tag i Norrbotten att försöka hitta alla möjliga infallsvinklar och det här tycker jag är en.
Han kommer själv lyfta frågan i Norrbottens kommuner.
Inge Andersson konstaterar också att den låga arbetslösheten i länet delvis beror på att befolkningen minskar.
– Personer i arbetsför ålder blir färre. Norrbottens län är det enda län som minskade sin befolkning under det första halvåret i år. Minus 86 personer. Vi är det enda län i hela landet som minskade i befolkningen.
Det bekymrar honom.
– Vi måste bygga bostäder också, säger Inge Andersson.