Viktigt vara ärlig när barn ställer svåra frågor
Barns funderingar kring tragiska händelser, som mordet på Engla, bör hanteras av dem som är närmast barnet. Det menar skolpsykolog Urban Andersson. - Det finns ingen anledning att tiga ihjäl frågorna, men vi ska inte heller forcera dem, säger han.
BÖR PRATA. Skolpsykolog Urban Andersson tror inte föräldrar i allmänhet bör vara oroliga över hur deras barn påverkas av en händelse som mordet på Engla.
Foto: Ingvar Karmhed
Barn som frågar om de själva kan råka ut för samma sak som Engla bör bemötas på ett så ärligt sätt som möjligt, menar Urban Andersson. - Där ska vi inte uttala oss mer än de vi har säker kunskap om. Vi ska säga precis det vi kan stå för, "jag vet inte, men jag tror inte att det skulle kunna hända dig, då skulle jag aldrig låta dig vara ute och cykla ensam". - Vi som vuxna vet att vad som helst kan hända, men varken du eller jag kan leva ett liv om vi hela tiden tänker på vilka hemskheter som kan inträffa. Han konstaterar att vi däremot kan lära barnen vad som är klokt att undvika. - Vi kan säga att "jag vill att du fortsätter cykla om någon okänd människa ropar fast dig". Vi kan säga att "det har min mamma lärt mig och det fungerar jättebra". Det finns ingen anledning att gå in på en massa perverterade detaljer om vilka hemskheter som kan inträffa. Skolbarn frågar
En rundringning till några av kommunens skolor visar att barn har ställt en del frågor angåendet mordet på Engla. Urban Andersson påpekar att det vanligaste är att barn tar upp sådana funderingar i hemmet. - Barn i Englas ålder har tusentals andra saker att göra tillsammans, det är leken som dominerar. Men alla har vi när vi kommit upp i tonåren funderat över livets mörka sidor under en period.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!