Viktigt få in fler kvinnor

Nästa år kommer även kvinnor omfattas av mönstring över internet.
Det innebär att Pliktverket får gallra bland 100.000 unga män och kvinnor.
Mellan fem och tio procent tas sedan ut och får göra militärtjänst.

BODEN2007-01-08 06:00
Rolf Gunnarsson (m) är vice ordförande i försvarsutskottet. Han tycker inte Sverige är på väg mot en yrkesarmé, när nu bara ett fåtal motiverade unga män och kvinnor får göra lumpen.
Han talar istället om höjd kvalité bland de värnpliktiga. Han menar att värnpliktssystemet numera står i ett förråd.
Andra tider råder. Borta är invasionsförsvaret som vid en allmän mobilisering kunde ställa 800.000 man på krigsfot. Nu talas det om insatsförsvar och utlandstjänst. Regeringen har ökat budgeten för de internationella uppdragen och har satt målet att antalet soldater i utlandsstyrkan bör öka till cirka 2.000 personer. En dubblering.

Viktigt få in fler kvinnor
Rolf Gunnarsson menar att det är viktigt att få in fler kvinnor i försvaret. Pliktverkets satsning att låta alla 17-åriga pojkar fylla i en enkät över internet om deras hälsa och motivation kommer nästa år även beröra tjejer.
Det innebär dubbelt så många enkäter för Pliktverket att grans­ka och utifrån enkätsvaren tas 25.000 personer ut att göra en komplett mönstring med bland annat fysiska tester.
- Nästa år kommer en ännu mindre procent få göra lumpen eftersom alla tjejer får erbjudande om att mönstra, säger Rolf Gunnarsson.
Så här sade han i samband med att riksdagen debatterade försvarspropositionen i december:
"Det förslag som finns utökar kvinnors möjligheter till tjänstgöring. Det berättas också i propositionen att den internetbaserade enkät som kommer att föregå mönstringen från 2008 kommer att sändas ut till alla kvinnor i den aktuella åldersklassen. Vi vet att antalet inryckta kvinnor under 2005 uppgick till 430. Tyvärr var det en minskning med 130 jämfört med året före."

Minskad folkförankring
Ser du några negativa konsekvenser med att så få gör värnplikten?
- I förlängningen kommer folkförankringen minska, säger Rolf Gunnarsson och nämner att det pågår en stor utredning i frågan.
Han vill öka försvarets förankring bland allmänheten med "popularisering" och bättre marknadsföring.
Tyck till:
<STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/ForumRedir.asp?ArticleID=1388456&amp;CategoryID=2769&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Tyck till om militärens inriktning på tjänstgöringen här.</A></STRONG>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om