– Som guide är det viktigt att ha koll på vattnet man fiskar i. Jag skulle aldrig fiska med gäster i ett område med svagt bestånd av till exempel harr, öring, gädda eller abborre. Om man gör det blir det katastrof ekologiskt, säger Robert Westin som driver Arctic adventure i Boden, och fortsätter:
– Om fler i min bransch skulle vilja engagera sig i miljöfrågan om vatten och fiske så skulle det bli en mycket bättre förvaltning.
Han har drivit företag inom besöksnäringen med fokus på fisketurism i drygt 20 år, suttit i Sportfiskarnas förbundsstyrelse och haft uppdrag åt Jordbruksverket angående sportfiskefrågor. Hållbarhet är en förutsättning för branschen, menar han.
– Jobbar vi inte ur ett hållbarhetsperspektiv så kan bestånden minska på grund av oss. Om fisken tar slut försvinner också besöksnäringen och yrkesfisket. Vi måste ta ett enormt stort ansvar för beståndsförvaltning och beståndsutveckling. Det betyder att entreprenörer måste tänka långsiktigt.
Fisket kan regleras på olika sätt. Han nämner "catch and release”, som innebär att den fångade fisken släpps tillbaka, "fönsteruttag” som avser ett visst längdsegment och ”bag limits” som innebär att ett begränsat antal fiskar får fångas. Även ”minimimått” är viktig ur ett förvaltningsperspektiv, menar han.
– Fisk ska ha hunnit leka minst en gång, annars blir det inget hållbart fiske för då tär det på kapitalet.
Robert Westin delar med sig av sin kunskap till sina gäster när han guidar.
– Jag berättar bland annat om fiskarnas roll i vattendragen. Stora gäddor städar ekosystemet, vilket minskar övergödningen. De stora fiskarna producerar också mest ägg. Gästerna lär sig att man inte kan äta de minsta eller största fiskarna, vilket är viktigt för det långsiktiga fisket, säger han.
Vid sidan av sitt företagande arbetar han med restaureringsprojekt i Bodensjöarna för att återställa ekosystemet samt med projekt som avser att skapa lekbottnar för exempelvis harr och öring i rinnande vattendrag. Han är också engagerad i ett norskt projekt.
– Nyligen kontaktades jag av ett norskt företag, Fiskher. Det handlar om en app som lanserades i Norge förra året och snart ska lanseras i Sverige. Man kan registrera sin fångst i appen. Norska myndigheter och forskare samarbetar med företaget för att få en bättre koll på hur mycket fisk som plockas upp. Det blir spännande att se hur den mottags i Sverige.
Han hjälper nu företaget med att markera ut fiskeområden på kartorna.
– Det skulle vara roligt om det kan bidra till en bättre statistik så myndigheterna kan ta bättre förvaltningsbeslut. Vi har aldrig haft en kultur där vi registrerar våra fiskar, men det måste ändras.
Samtidigt anser han att sportfiskare som har intresse av att bevara fiskbestånden inte måste invänta beslut om förvaltningsfrågor från myndigheter. Han berättar att de regler han sätter upp när han guidar är hårdare än de som kommer från exempelvis Länsstyrelsen.
– Det finns mycket man kan göra för att fiska hållbart, förutom att följa de regler som finns. Om vi känner till ett problem med en art så kan vi ta eget ansvar. Vi kan välja att sluta fiska i ett område, säger han och fortsätter:
– Om man går all in, både med hållbart fiske och olika återställningsprojekt, så kommer naturen att återhämta sig. Det är häftigt att se effekten av vissa restaureringsprojekt. Får arter bara chansen så kommer de tillbaka.