"Vi måste släppa på"

Regnet tvingar Vattenfall att öppna dammluckorna efter Luleälven.Boende och stugägare efter älvstranden varnas nu för en stigande vattennivå.

SÄKRAD. Thomas Isaksson knyter noggrant fast båten vid bryggan. "För någon vecka sedan slet sig grannens båt och vi var ut och letade efter den men den hade nog sjunkit", säger han.

SÄKRAD. Thomas Isaksson knyter noggrant fast båten vid bryggan. "För någon vecka sedan slet sig grannens båt och vi var ut och letade efter den men den hade nog sjunkit", säger han.

Foto: Roland S Lundström

Boden2011-09-13 06:00

Cirka fem kilometer väster om Boden, strax innan Vittjärv, skiljer det bara centimetrar mellan vattenytan och byggnaderna närmast stränderna.

Under måndagen gick Vattenfall ut med en varning om att vattnet i älven kan stiga till högre mängder än normalt de kommande tre dagarna och uppmanade boende efter älven att förankra bryggor och båtar.

Normalt för årstiden
Skälet är att elbolaget under måndagen öppnade dammluckorna på majoriteten av sina kraftstationer efter Luleälven.

- Att det är mycket vatten i älven är normalt för årstiden men i och med att det har regnat så mycket den senaste tiden måste vi släppa på vatten för att hålla oss under vattendomarna, säger Peter Stedt, kommunikatör på Vattenfall.

Det innebär att varje sekund forsar ungefär 1.400 kubikmeter vatten ut genom dammluckorna.

På kort sikt leder det till en snabbt stigande vattennivå men om regnet avtar beräknar elbolaget att vattnet kommer börja sjunka undan om tre dagar.

- Helst skulle vi vilja ta vara på allt vatten men tyvärr regnar det inte alltid där vi vill att det ska regna. Hade det regnat vid våra magasin i stället för i älven hade vi inte behövt göra oss av med vattnet. Men nu finns det ju vattendomar som reglerar vilka gränser på vattennivån vi måste hålla, säger Peter Stedt.

Thomas Isaksson, 42, bor tillsammans med sin sambo i Kusån och verkar tämligen obekymrad över vattennivån.

- Äh, det blir så här när de släpper på. Man är ganska van. Under 1980-talet var det enormt höga vattenmängder och då rodde man i princip runt bland träden, säger han och fortsätter:

Sliter sig
- Det brukar alltid vara någon båt som sliter sig och för någon vecka sedan blev grannen av med sin. Men det gäller bara att se till att grejerna är ordentligt fastkedjade så brukar man klara sig.

Att Vattenfall släpper på vattnet har han full förståelse för med tanke på de vattendomar som finns. Däremot skulle han hellre se att de regleras och tillåter en högre vattennivå.

- Om älven inte hade varit utbyggd hade den ju ändå stigit naturligt. Nu finns det flera vikar som nästan helt har vuxit igen för att vatten aldrig når dit. Jag tror det hade varit bra för miljön runt om älven om de såg över vattendomarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om