"Vi känner oss kränkta", säger en markägare

Markägarna är upprörda efter lantmäteriförrättningen med Banverket, Lantmäteriet och Skogsstyrelsen. Kränkande, menar en markägare och talar om översitteri.

Boden2009-03-05 06:00
Kuriren berättade i onsdagstidningen om arga markägare längs stambanan Boden-Älvsbyn. Banverket har via ett servitut tillstånd att rensa området längs banan på markägarnas domäner i sitt trädsäkringsprojekt.Detta ska säkra spåret från nedfallande träd.Av artikeln framgick att det var oklart vem som bestämde nivåerna på ersättningen till markägarna för avverkat virke: Banverket, Lantmäteriet eller Skogsstyrelsen. Sistnämnda anlitas av Lantmäteriet som värderare och sakkunnig när det gäller virket.Enligt kompletterande uppgifter på onsdagen från Carina Olofsson Boström, chef på Skogsstyrelsens södra Norrbottensdistrikt, görs detta av Skogsstyrelsen, men enligt Lantmäteriets norm.Experten, Raine Larsson som är ansvarig för Trädsäkringsprojektet inom Skogsstyrelsen centralt, gick dock inte att nå. Kuriren återkommer. Markägarna hävdar att ersättningarna är på tok för låga och har överklagat förfarandet.Kuriren nåddes dessutom av ytterligare vittnesmål från den lantmäteriförrättning som genomfördes för ett par veckor sedan. Där mötte representanter från Lantmäteriet, Banverket och Skogsstyrelsen markägare på nämnda banavsnitt.Den markägare som nu kontaktat Kuriren talar om hånleenden och översittarmentalitet från nämnda representanter.-  Vi gick därifrån frustrerade och kränkta, säger mark
ägaren. Att diskutera ersättningar är en sak, men man behöver inte vara dum mot folk. De deklarerade att "vi gör som vi vill eftersom lagen är på vår sida". De sade att markägarna inte begrep något och skrattade åt våra frågor.Han medger dock att markägarna kanske inte uppträdde helt belevat på mötet. Markägaren berättar vidare att han begärt ut protokoll från ett tidigare möte, men nekats detta.Åsa Söderholm, länslantmätare, är chef för den grupp inom Lantmäteriet som handlägger ärendet. Hon var med på mötet, men säger sig inte direkt ha medverkat i diskussionerna där. Åsa Söderholm känner inte igen markägarnas beskrivning av stämningen på mötet och attityderna.-  Och hånleenden? Nej, inte det. Vi försökte förklara vad som gäller, praxis och regler, säger hon och tycker att man uppträdde korrekt mot markägarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om