Vattenfall har vindkraftparker runtom på olika platser i Sverige. Nu har arbetet med det fortsatta samrådet för Storlandet vindkraftpark startat och i veckan ställde bolaget ut sitt samrådsunderlag först i Gällivare, sedan i Boden.
Många kom till Boden Business för att titta på utställningen och Marie Kimming, Sverigechef för projektutveckling av landbaserad vindkraft, var på plats för att svara på allmänhetens frågor.
– Storlandet är vårt största projekt hittills och det här är andra samrådet, berättar hon.
Vattenfall startade ett samråd för 120 vindkraftverk redan 2020, men utifrån synpunkter från allmänheten har man gjort om planeringen, minskat ytan till cirka 13 kvadratkilometer och istället utökat antalet vindsnurror till 373. Totalhöjden inklusive rotorbladen är maximalt 295 meter.
– Vi har försökt få in så mycket energi som möjligt på så liten yta som möjligt.
Orsaken till att Vattenfall satsar på Norrbotten, förklarar hon, är det kraftigt ökade energibehovet som blir en följd av de nya industrierna som ska byggas samt elektrifieringen i allmänhet.
– I den gröna omställningen kommer det krävas mycket el och vätgas av både LKAB, H2 GS och andra aktörer som vill driva en mer klimatvänlig produktion.
I samrådsunderlaget presenterar Vattenfall siffror som visar att Norrbotten idag har ett överskott på 15 TWh per år, men kommer att ligga på ett underskott på över 100 TWh per år 2045 om det inte tillkommer någon ny produktion i fall de planerade satsningarna genomförs. Vindkraften är förnybar och billig jämfört med andra alternativ.
Vilka reaktioner har du mött idag?
– Det har varit olika. Det har varit väldigt pålästa och engagerade människor som har varit här och det vi har mött är en oro för Råne älvdal som man ser som en hittills oexploaterad mark och älv. Man är orolig för att den orörda bygden kommer att försvinna. Vi har tagit till oss mycket information och synpunkter.
Hur ser du på farhågan att vindkraftparken hotar den biologiska mångfalden?
– Jag tänker att vi måste göra insatser och det gör vi redan idag i många projekt. Vi har flera exempel där vi har tittat väldigt noga på spelplatser, boplatser och liknande och bevarat dem. Vi får inte bygga för nära till exempelvis örnbon, så dem inventerar man noga. Vi anpassar sajten utifrån sådant och tar gärna emot ännu fler tips. Vi vill göra allt vi kan för den biologiska mångfalden.
Inventeringar av förekomsten av häckfågel, skogshöns, kungsörn och ugglor samt fladdermöss kommer att utföras inom ramen för projektet.
Och hur gör ni med våtmarken i området?
– Vi kommer inte att bygga på känsliga områden – det får vi för det första inte och det vill vi inte.
Var befinner ni er i tillståndsprocessen?
– Än så länge är det bara ett samråd, så vi har inte lämnat in någon ansökan, utan nu ska vi gör en konsekvensbeskrivning, rennäringsanalys, inventeringar och dylikt. Så vi är i väldigt tidigt skede och har inte bestämt när vi ska lämna in ansökan till Mark- och miljödomstolen.
Samrådsprocessen tar formellt slut 15 maj.
– Innan dess vill vi få in fler synpunkter, både skriftligt och på annat sätt. Man får gärna kontakta oss.
Varför har ni tittat på just det här området?
– Dels för att det bor relativ få människor här och för att det blåser bra. Dels är det ett område som är utpekat som vindbruksområde av Bodens kommun.