Vattenfall om översvämningen: "Vi följer vattendomarna"

Höga flöden har ställt till problem för fastighetsägare längs Luleälven. Vattenfall hänvisar till att man följer vattendomarna.

Gisela Kluwetasch med stuga på Haradsön har skickat de här bilderna på översvämningen.

Gisela Kluwetasch med stuga på Haradsön har skickat de här bilderna på översvämningen.

Foto: Privat

Boden2022-08-25 17:49

Söndagens ihärdiga regn har lett till extremhögt vattenflöde i Luleälven. 

Fastighetsägare nära älven har fått vatten ända upp på tomten, någons brygga har spolats iväg och någon annans bastu står under vatten har de berättat för Norr Media. Arctic Bath i Harads har tvingats skjutsa sina hotellgäster i kanoter och boka om eller avboka nya besökare.

– Det kom mycket nederbörd i helgen, vilket ökade tillrinningen rejält och Vattenfall var tvunget att hantera det höga flödet i älven genom att spilla vatten genom hela systemet ut i havet för att hålla nivåerna inom de vattendomar som gäller, säger Tord Eriksson, tillförordnad chef, Vattenfall vattenkraft.
Enligt honom är det inte ovanligt med höga flöden i slutet av augusti.

– Vi har naturligtvis förståelse för att det är besvärligt när bryggor eller dylikt påverkas och beklagar det. Samtidigt är älven reglerad och vi håller oss inom de vattendomar som gäller och försöker hantera produktionen och spill av vatten på ett så varsamt sätt som det går. Vädrets makter gör ibland att vi hamnar i den här situationen.

Kommer drabbade fastighetsägare få någon ersättning av er?

– Om man har drabbats av skada kan man naturligtvis ta kontakt med oss, så får vi göra en bedömning av om vi har orsakat det men det gäller att komma ihåg att Lule älv är en reglerad älv där vattennivåerna skiftar över året och vi håller oss inom de vattendomar som gäller.

Enligt de prognoser han har kommer vattennivåerna sjunka nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!