Västen som ledde till seger

Oskar Svärds segervapen i Vasaloppet: värmeväst och en stark spurt.
Köldexperten Anders Linné i Boden kom med idén till västen.

BODEN2007-03-07 06:00
Anders Linné från Boden är före detta officer och har jobbat i många år med frågor som rör kyla och dess påverkan på människan. Han är också innovatör och har uppfunnit en del fiffiga prylar. Bland annat en hygiennecessär för soldater. Anders Linné kom också på idén med en värmeväst med små kuddar som värms upp i en bastu eller i ett torkskåp. Kuddarna innehåller ett parafinämne som lagrar värme. Västen värmer i cirka sex timmar.
- Oskar Svärd har använt västen inför alla långlopp. Han kommer med synpunkter och är med och utvecklar den, berättar Anders Linné.
Västen bär skidåkaren strax innan start för att behålla värmen.
- Skidåkaren behöver inte åka fram och tillbaka i startfållan för att hålla värmen utan kan stå stilla och fokusera på startmomentet. Kalla muskler producerar mjölksyra, något som idrottare vill undvika. Kan du behålla kroppstemperaturen så behåller du även blodflödet ut i fingrarna, säger Anders Linné.

Absolut fördel
Tror du Oskar Svärd hade någon fördel av att ha använt värmevästen?
- Absolut, säger Anders Linné och gläds över Svärds framgång i Vasaloppet.
Oskar Svärd är officer vid Ing 2 i Eksjö och är med i försvarets elitsatsning vilket innebär att han kan använda halva arbetstiden till träning och tävling.
Enligt försvarets hemsida räknar Oskar Svärd med att fortsätta med skidåkningen åtminstone fram till 2010.
I årets upplaga av Vasaloppet blev det en jämn kamp mellan Oskar Svärd och Jerry Ahrlin, även han med i militärlandslaget.
Oskar Svärd berättar i en artikel på försvarets hemsida att han föreslog Jerry Ahrlin att de skulle passera mållinjen samtidigt. Jerry Ahrlin ville dock vinna på egen hand, men fick se sig slagen av Svärd i spurtuppgörelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om