– Det här blir en jätteutmaning, både rent operativt att lyckas få kontinuitet i nattågstrafiken och när det gäller att behålla förtroendet från resenärerna, säger Stefan Linder, affärschef för nattåget Norrland hos Vy tåg.
De tre sista veckorna i september kan Vy tåg bara köra hälften av sina nattåg under vardagarna. Det blir det tidiga nattåget söderut och det sena nattåget norrut som går, om än med något längre körtid, medan det andra ställs in. Ända in i det sista hoppades man att det skulle gå att lösa, men i slutänden gick det inte.
– I normala fall tar det 11,5 timmar mellan Stockholm och Boden. Med de tider vi fick från Trafikverket skulle det ta 16,5 timmar och det kändes inte rimligt. Vi hade uppe biljetter till försäljning ett tag, men fick bara åtta bokningar på 16,5-timmarsresan.
Förutom att resenärerna inte väljer ett så långsamt alternativt blir det svårt att lyckas bemanna tåget.
– Det kräver någon sorts dubbelbemanning. Vi byter redan idag personal längs linjen, men tar det ännu längre tid så går det inte ihop med reglerna kring kör- och vilotider.
Under sommaren har det gått extremt bra för nattågstrafiken, berättar Stefan Linder.
– Det har aldrig varit så många resenärer på nattåget och vi kunde köra enligt tidtabell.
Därför känns det extra tråkigt, tycker han, att det blir ett sådant bakslag nu. Det har fått konsekvenser även för besöksnäringen.
– Vi känner till exempel på fjällarrangemang som har fått ställas in för att resenärer inte har kunnat boka biljetter i tid.
Han menar att Vy tåg inte får förutsättningarna att kunna sköta tågtrafiken på något bra sätt, vilket drabbar privatpersoner, arbetspendlare och företag. Dessutom drabbar det Vy tågs egen ekonomi. Det avtal man har upphandlat med Trafikverket följs och Vy tåg får inga extra pengar, berättar han.
– Det är jättetufft. Det är 15 av 30 dagar under de här tre veckorna som vi tappar alla intäkter på vartannat tåg och parallellt med det har vi utökade kostnader för att köra de tåg vi kör.
Men är det inte bra att man gör underhållen på banan?
– Jo, det är ett moment 22. Givetvis måste man göra banarbeten och underhåll av järnvägen. Men när det är bättre framförhållning så brukar det gå att lösa så att det inte blir så stor påverkan.
Enligt Peter Jonsson, presskommunikatör hos Trafikverket, finns det flera skäl till att det blivit så här. Den största anledningen är att det är betydligt fler banarbeten än vanligt som pågår i hela landet. Inte minst när det gäller nattågen som går en lång sträcka så är det många ställen som kan påverkas.
– Vi håller på att implementera ett nytt signalsystem som hela branschen behöver och det är mycket jobb som görs på järnvägen.
Dessutom har efterfrågan på att åka tåg ökat, så trycket är högre.
– Vi planerar för att det ska ske så effektivt och samlat som möjligt, men sedan kan det hända saker som gör att det tar längre tid än beräknat och det är väldigt, väldigt olyckligt. Det kan till exempel handla om tillgång till material och maskiner.
Ytterligare en orsak är den stora personalomsättningen på trafikplaneringen.
– Vi har haft personalbrist i sommar och det har också varit väldigt olyckligt.
Varför får inte Vy tåg någon ekonomisk kompensation?
– Det avtal som vi har med tågbolaget som trafikerar sträckan är inget som vi diskuterar offentligt.