"Vardagsmotionen räcker ganska långt"

Träning är viktigt för alla och alla kan träna. Det menar Moa Isaksson, idrottsfysiolog i Boden.

Plankan: jobba med mage och stärk ryggen. Underarmarna i golvet, armbågarna ska vara rakt nedanför axlarna. Sug in naveln och håll kroppen helt rak. Är det för tungt kan du ha knäna i golvet.

Plankan: jobba med mage och stärk ryggen. Underarmarna i golvet, armbågarna ska vara rakt nedanför axlarna. Sug in naveln och håll kroppen helt rak. Är det för tungt kan du ha knäna i golvet.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2020-03-14 09:00

Moa Isaksson, kommer från Kiruna, är utbildad till idrottsfysiolog i Umeå och arbetar på Winternet i Boden – ett test-, rådgivnings-, forsknings-, utbildnings- och utvecklingscentrum för idrott, friskvård, folkhälsa, hälsa och rehabilitering som ägs av Bodens kommun och Region Norrbotten. Till henne kommer människor som vill testa sin kondition och få hjälp med träningsupplägg, både för konditionsidrott och styrketräning. 

Enligt Moa Isaksson kan alla träna.

– Ja, självklart. Men har du en sjukdom eller skada är det klart att du får träna på ett annat sätt än om du inte har den problematiken.

Den som är skadad eller sjuk bör ta råd av en fysioterapeut eller idrottsfysiolog för att inte anstränga sig för mycket eller göra något som inte kroppen klarar av.

– Men sedan brukar det alltid fungera att ta en promenad eller göra lite övningar hemma. Det finns väldigt enkla grejer som gör att man kommer igång.

Rekommendationen är minst 150 minuter i veckan för den som vill bibehålla sin kondition och gärna upp till 300 minuter för att få hälsovinster. Det är viktigt att få upp pulsen, andningen och blir lite varm.

– Det behöver inte vara hårda träningspass på gym eller löpning. En rask promenad och övningar hemma fungerar också. 

Det är inte bara konditionen som behöver tränas. Styrketräning är också viktigt, betonar hon.

– Muskler gör att du har mer ork i vardagen, de hjälper till att förbränna fett så att du behåller vikten. De är också bra för både skelettet och balansen, vilket särskilt äldre bör tänka på.

Många är aktiva och motionerar när de är yngre, men tappar de goda vanorna med åren, till exempel efter att de har blivit föräldrar. Risken är också högre att gå upp i vikt när man blir äldre eftersom förbränningen minskar.

– Jag möter ofta de som har prioriterat bort träningen under småbarnsåren. Sedan när de ska börja om är de så långtifrån var de tidigare befann sig att det i sig kan bli ett motstånd. 

Det bästa är att fortsätta träna, även under graviditeten och småbarnsåren, tycker hon. 

– Men har du slutat, är det viktigt att försöka starta med något så snart som möjligt. Och det är alltid bättre att göra lite än ingenting alls.

Det kan vara frustrerande att gå upp i vikt, men det är ändå bättre att vara lite överviktig och träna än att vara smal och inte träna alls, betonar hon.

Träning kan också leda till viktnedgång.

– Och dessutom, när du börjar röra på dig och känner att du mår bra av hormonerna som utsöndras, så får du förhoppningsvis lust att röra på dig mer.

Vad man inte ska glömma är vardagsmotionen.

– Det kan handla om att gå i trappor, klippa gräs, skotta snö, gå eller cykla till jobbet eller till affären. Om du tycker det är svårt att få in träning i livet är det bra att veta att vardagsmotionen räcker ganska långt.

Margareta Eriksson arbetar vid Folkhälsocentrum, Region Norrbotten. Hon understryker att rörelse är bra, även korta pass. Det är också viktigt att undvika att sitta stilla länge utan avbrott.

– Den som arbetar mycket stillasittande bör tänka på att resa sig upp ibland och göra enkla övningar, till exempel gå på stället eller göra knäböjningar.

Fysisk aktivitet är en viktig behandling vid exempelvis vid högt blodtryck, typ 2 diabetes, efter en hjärtinfarkt och vid lättare till måttligt svår depression.

– Fysisk aktivitet kan förebygga typ 2 diabetes, hjärtkärlsjukdomar, demenssjukdomar och flera olika cancerformer, berättar hon.

Fakta/Positiva effekter

Fysisk aktivitet ger positiva effekter på: 

Minne/inlärning, stress, övervikt och bukfetma, blodsocker och blodfetter, blodtryck, kondition, hjärta/lungor/blodkärl, koagulation, immunförsvar/hormoner, mage/tarm, skelett, muskler/balans, smärta, sömn, depression och ångest. 

Regelbunden fysisk aktivitet kan både förebygga och behandla en rad sjukdomar.

60 procent av norrbottningarna uppger att de rör sig enligt rekommendationen.

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!