Valde Klusån före Skövde

Kungen valde skogsbranden i Klusån före Stormen Gudrun. Han ville se hur räddningstjänsten i Boden och de frivilliga organisationerna samverkar. Kungen var imponerad och tycker fler borde ta del av "Bodenmodellen". - Det finns en enorm potential i de frivilliga organisationerna, säger kungen.<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=3110&amp;ArticleID=1546358&amp;ArticleOutputTemplateID=127&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>Klicka här för&nbsp;att se fler bilder från kungens besök i länet!</STRONG></A>

BODEN2007-06-04 06:00
Kuriren kan i dag avslöja spelet bakom kungens besök i Boden.
Kungen ville se hur de frivilliga försvarsorganisationerna arbetar. Ett förslag lades fram om att ta del av organisationernas arbete i samband med stormen Gudrun som i januari 2005 drabbade södra Sverige. Tanken var att visa en övning i Skövde.
Men när kungen fick höra talas om insatserna vid skogsbranden i Klusån och Västbo valde han Norrbotten. I lördags förmiddag landade kungen med försvarets helikopter på en stor äng i Västbo.
Från luften fick han se det stora skogsområdet som ödelades vid branden.

Stor brand
- Man förstod att det var en väldigt stor brand här i området. Större än normalt. Ett av problemen var att branden höll på så länge, säger kungen.
Som resesällskap i helikoptern fanns bland andra landshövding Per-Ola Eriksson, räddningschefen Bengt Nilsson och Bodens kommunalråd Olle Lindström.
- Kungen ställde många frågor under flygturen och verkade mycket påläst, berättar Bengt Nilsson.
- Det var roligt att höra att förslaget var att han egentligen skulle ha åkt till Skövde men att han valde Boden, säger Olle Lindström och strålar i kapp med den intensiva junisolen.
Kaj Nyström, räddningstjänsten och Marita Vennberg, frivillig resursgrupp, mötte kungen och berättade sedan om skogsbrandens härjningar i augusti förra året och om resursgruppens insatser.
Efter genomgången visade de frivilliga organisationerna prov på vilken typ av insats de kan lösa.

Visade insats
I centrum stod svenska brukshundsklubbens räddningshundar.
Kungen åkte med i en terrängbil upp till lägergården Björnudden, som mirakulöst nog klarade sig undan skogsbranden. Gården var uträknad flera gånger av räddningstjänsten. Men Harads skolas idylliska gård blev kvar och i lördags stod den i centrum för en kunglig förevisning.
Scenariot handlade om att en skogsbrand pågått i området en tid och att frivilliga flygkåren upptäckt att det fanns en skolklass i Björnudden som måste evakueras. Räddningsledaren hade inga resurser att skicka dit eftersom alla brandmän samt hemvärnssoldater var upptagna med släckningsarbetet. Räddningsledaren beslutade därför att ta hjälp av bilkåristerna, brukshundsklubben och röda korset. Frivilliga radioorganisationen skötte sambandet. De frivilliga organisationerna rullade sedan in i Björnudden i två terrängfordon med fyra hundekipage.

Skräckslagen lärare
En förtvivlad lärare mötte räddningsstyrkan och berättade att elever saknades.
Kungen fick sedan se prov på hur de duktiga hundarna letade upp saknade elever och skadade personer.
- Jättekul att vi får öva med andra organisationer och att kungen är intresserad av vår verksamhet. I snitt utför vi ett skarpt uppdrag per år. Vi kan nyttjas mycket mer av samhället, säger hundföraren Inger Jacobson.

Enorm potential
I Norrbotten finns i dag sju räddningshundar.
Sveriges 23 frivilliga försvarsorganisationer rekryterar och utbildar medborgare på frivillighetens grund för uppgifter inom totalförsvaret.
- Det finns en enorm potential i de frivilliga organisationerna och en enorm vilja att hjälpa till. Det tycker jag är skojigt, säger kungen.
Han tyckte övningen var väl förberedd och realistisk.
- Man tar det här på fullt allvar, konstaterar han leende.
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1545995&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Man ur huse när kungen kom till Hindersön</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1545982&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Kungen besökte brandområdet</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om