Väktaren Christopher, 32, tog värvning i Hemvärnet

Intresset för att engagera sig i Hemvärnet stiger. Christopher Oltnäs, 32, från Boden är i veckan med på sin första övning med Norrbottensbataljonen. "Det är ett bra driv på gruppen".

Christopher Oltnäs från Boden var yrkessoldat innan han gick med i hemvärnet.

Christopher Oltnäs från Boden var yrkessoldat innan han gick med i hemvärnet.

Foto: Mattias Larsson.

Boden2022-03-04 19:00

Christopher har en gedigen bakgrund inom Försvarsmakten. Efter att ha genomfört värnplikten spenderade han tio år som anställd soldat. När han tog klivet över till det civila jobbet som väktare var han inte redo att lämna det militära helt.

– Jag kände att det är lite grann av en livsstil. Det är skönt att vara aktiv ute i naturen, träffa goda kamrater och faktiskt ändå känna att man gör skillnad. Att man tar och bidrar till samhället i den mån man kan.

undefined
Christopher Oltnäs jobbar till vardags som väktare.

I november skrev han på kontraktet med hemvärnet och sedan i onsdags är han med i sin första övning sedan introkursen. Övningen sker några minuters bilfärd utanför Boden och är planerad att ske fram till söndag nästa vecka. Vanligtvis pågår övningen under vanliga arbetstider så man får sova hemma i sin egen säng.

Hur mycket tid kräver hemvärnet från det civila?

– Det beror på hur mycket man väljer att engagera sig. Det är allt ifrån de som bara tar och gör de dagar som står i kontraktet, som kan variera mellan fyra och åtta dagar, upp till de som engagerar sig så ofta de bara kan.

Det finns möjlighet att engagera sig mer än vad som krävs?

– Oh ja. Många fler tillfällen under året. Nu när det här med covid förhoppningsvis släpper kommer det komma mer och mer övningar också.

undefined
Norrbottensgruppens uppgift är att utbilda, utveckla och vidmakthålla Norrbottensbataljonen och att stödja frivilligorganisationerna i Norrbotten.

Hans egna vänskapskrets består mest av gamla kollegor från försvaret och därifrån uppskattar han att ett tiotal gått med i hemvärnet sedan yrkesskifte till det civila.

– Min erfarenhet av de som är här är att de vid något tillfälle gjort någon form av militär grundutbildning. Vissa ska rycka in och göra värnplikten och andra har gjort den anpassade GU-F:en (Grundläggande soldatutbildning för frivilliga).

Att gå med i hemvärnet innebär däremot inte att man nödvändigtvis bara måste hålla på med stridsliknande aktiviteter. 

– Det är ju inte bara det här med vapen som lockar. Det är andra stöd i samhället också, i form av naturkatastrofer och annat som vi hjälper till med.

undefined
Norrbottensbataljonen har Jokkmokks, Bodens, Luleå, Arjeplogs, Arvidsjaurs, Älvsbyns och Piteå kommuner som huvudsakligt upptagningsområde.

Bataljonens nuvarande övning sker samtidigt som ett krig pågår i Ukraina och flygvapnet höjer sin incidentberedskap. 

Hur går snacket mellan varandra med tanke på omvärldsläget?

– Det är ju lite uppskruvat läge. Det jag märker av mest är att det fortsätter i vanligt tempo, men att man är mer uppmärksam på saker och ting. Men det bör egentligen alla vara. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!