En ny rapport från Naturhistoriska riksmuseet visar att det är fortsatt höga halter av PFAS och läkemedel i svenska uttrar. En utter i Boden från 2019 utmärkte sig i studien eftersom den hade högst uppmätta halt av flest olika läkemedel i sig. Uttern hade läkemedel som bland annat används för att behandla migrän, schizofreni, maniska psykostillstånd och depression.
– Läkemedel får de via födan och via vattnet. Det kan bero på lokala avloppsutsläpp och att många avloppsvattensreningsverk inte rensar bort läkemedel, utan det går rätt igenom, säger Anna Roos.
Vilken påverkan läkemedlen har på uttrarna vet man i dagsläget inte.
– Det kan påverka deras beteende. Det har man sett när man gjort laboratorieförsök på möss och fisk och annat att de får personlighetsförändringar av vissa läkemedel. Det är inget vi ser i en trafikdödad utter, säger Anna Roos.
Sammanlagt 187 uttrar från 15 län har analyserats i studien. De flesta av uttrarna hade dött i trafiken eller i fiskeredskap under åren 1977 till 2020. Resultaten visar att halterna av PFAS ökade i uttrarna fram till 2015, därefter har halterna stabiliserats.
– 70 procent av alla de uttrar vi analyserade inom tioårsperioden hade halter som låg under de tröskelvärde som man tror ger reproduktionsskador. Tidigare var det merparten som hade högra halter.
Generellt sett är svenska uttrarna vid god hälsa.
– De har gått hull och många av de vuxna honorna visar tecken på nylig reproduktion. Uttern höll på att försvinna helt från Sverige och värst var det på 1970- och 80-talet då var det ytterst få uttrar i Sverige.
PFAS eller högfluorerade ämnen, som det ibland kallas, är mycket svåra att bryta ned och kan vara skadliga både för miljö och människor. PFAS har tillverkats sedan 1950-talet och bland annat används i skidvalla, kläder och rengöringsmedel.
Det finns i dag ingen produktion av dessa ämnen i Sverige. Däremot sker produktion fortfarande i Asien och ämnen används bland annat i kläder som tillverkas där.
– PFAS nog ett av de största miljöhoten vi har i Sverige. Vi kallar dem evighetskemikalier för de är så stabila i miljön. De har kommit in i vattentäkter så människor har fått i sig höga halter via dricksvattnet, säger Anna Roos.