Det har skett genom att man språkligt anpassat urvalstesterna och gett extra stöd i undervisningen. Eleverna kommer att under 60 veckor, varav 22 veckor är praktik, studera tillsammans med svenskfödda elever för att i slutet på 2018 stå till branschens förfogande som färdiga lokförare.
Projektet är ett nytt grepp för att fylla utbildningsplatserna och kunna förse branschen med kompetenta lokförare samtidigt som vi tar tillvara kompetens hos en grupp som normalt har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden.
– Det är spännande att vi nu kan erbjuda plats för en grupp som normalt har svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Projektet möjliggör att järnvägsbranschen kan ta del av ny värdefull erfarenhet och dessutom minska den brist på arbetskraft som råder. En del av projektet är att utveckla metoder och arbetssätt med potential att kunna spridas till övriga järnvägsbranschen och andra branscher som lider av arbetskraftsbrist, säger Peter Hornegård, VD TCC Holding AB.
Helena Hansson, rektor hos Bodens kommun, tycker det känns roligt att vara föregångare i ett så viktigt projekt.
– Vi hoppas att det ska leda till fler liknande initiativ för ökad integration, säger Hansson.
– Vi vill poängtera att den här gruppen uppfyller samtliga, av transportstyrelsen, uppställda krav för att bli lokförare inklusive kommunikativ förmåga. För att kunna genomföra projektet på bästa sätt har jag vidareutbildat mig till lärare i svenska som andraspråk och vi har ett nära samarbete med kommunens övriga andraspråkslärare, säger Niklas Olsson, Projektledare, lokförare och lärare.