Håkan Hansi är chef över Migrationsverket region nord som infattar de fyra nordligaste länen. På knappt två år har antalet anställda ökat markant.
– Vi har i princip fördubblat personalstyrkan sedan årsskiftet 2014-2015 fram till i dag och den absolut största personalökningen skedde under hösten 2015, berättar Håkan Hansi.
När inströmningen av antalet flyktingar minskar så kommer det att påverka Migrationsverket. Som Norrbottens-Kuriren tidigare berättat finns det inte längre behov av lika många boenden. Håkan Hansi bekräftar att det är boendena som kommer att påverkas första hand. Redan nästa vecka startar arbetet med att anpassa organisationen efter rådande behov.
– Direkt när jag är tillbaka efter semestern så kommer vi att ta fram en första plan för avveckling av de tillfälliga boendena där en del av våra kontrakt går ut i november. Det är de boendena vi kommer att avsluta i första hand. Beroende på hur framtiden ser ut så kommer vi att fortsätta avveckla i den takt som behovet tillåter.
Många av boendena drivs av entreprenörer med egen personal men Migrationsverket har även egen personal som jobbar med boendena.
– Fortsätter den här situationen som vi har nu så innebär det att vi måste säga upp folk, säger Håkan Hansi.
För personal som jobbar med asylprövning och tillståndsprövning så är arbetstrycket fortfarande högt på grund av långa handläggningstider.
– Där är det fortfarande hög prioritet på att korta ner handläggningstiderna och fatta beslut.
Migrationsverket räknar med 34 500 asylsökande i Sverige under 2016. Det skulle innebära den lägsta siffran på fem år.