Larmar igen om brister på privat boende: "Livsfarligt."

Monica Carlssons mamma, som är över 90 år, bor på det privata äldreboendet Björknäsgården. Hon slog larm för ett år sedan om personalbristen och tycker inte det blivit bättre. ”Det är livsfarligt.”

Enligt Monica Carlsson jobbar ibland anställda på Björknäsgården från klockan sju på morgonen till klockan 20 på kvällen. "De blir ju helt slut. Man snackar om att det inte finns folk, men det tror jag visst att det finns om de får bättre arbetstider och högre lön. Nu är det inte alls bra med så långa pass vissa dagar." Arkivbild.

Enligt Monica Carlsson jobbar ibland anställda på Björknäsgården från klockan sju på morgonen till klockan 20 på kvällen. "De blir ju helt slut. Man snackar om att det inte finns folk, men det tror jag visst att det finns om de får bättre arbetstider och högre lön. Nu är det inte alls bra med så långa pass vissa dagar." Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/TT-bild

Boden2022-06-16 09:57

Boendet drivs av Norlandia, som fått kritik för allvarliga brister (se bitext).

Monica Carlsson bor i Uppsala och besökte mamman i våras. Äldre vill ogärna vara till besvär. Det gör att det finns en risk att de inte larmar när de behöver för att inte störa den redan stressade personalen, uppger dottern.

Besökare måste alltid anmäla sig hos personalen, men hon hittade ingen. I stället stötte hon ihop med två andra anhöriga som också letade efter någon anställd. Till slut fick de tag i en, som utförde omvårdnadsinsatser åt en annan vårdtagare.

– Det är inte bra, säger Monica Carlsson.

Hon bedömer, att det fortfarande är brist på personal.

– De flesta som jobbar är jättebra och jättegulliga, men de sliter ut sig tills de blir sjukskrivna. En som jag pratade med på Mors dag berättade, att hon är gråtfärdig när hon kom hem för hon vill göra så mycket som hon inte hinner med. Hon var ensam på två avdelningar. Vad hade hänt om två ramlat eller någon hade blivit allvarligt sjuk? Det är ju livsfarligt, säger Monica Carlsson och tillägger, att kvinnan var på gränsen att börja gråta.

Hon har även pratat med andra anställda. Hon tycker synd om dem och förstår att de gör vad de kan.

– En anställd tycker det är roligt att kunna hjälpa andra och vill hjälpa alla, men hinner inte. Det är urdåligt, säger Monica Carlsson.

Hon anser, att personalbristen påverkar verksamheten och de gamla negativt.

– Det är till exempel gympa på tisdagar, men då är de så få att de inte hinner ta med sig alla som vill gympa. För en tid sedan blev mamma duschad av en jättefin kille, men hann då inte på gympan. Hon vill gå när hon inte har ont i kroppen. Aktiviteterna de har finns uppskrivna, men hinns inte med.

Förra året reagerade hon på att tillagningsköket inte används. Maten levereras kyld och värms i köket på varje avdelning.

– Nu ska det öppna det i september, men maten de får stämmer inte överens med matsedeln. Mamma har fått helt annan mat. Min bror kollar matsedeln och aktivitetskalendern varje vecka. Mamma tycker inte om maten alls. Hon fick korv utan några grönsaker. När jag pratade med en annan kvinna på boendet sa hon att den är bra, men mamma har ju svårt att svälja och det kan påverka.

På nationaldagen trodde Monica Carlsson, att personalen skulle ha gjort lite trevligt och mysigt så att de gamla skulle kunna fira tillsammans.

– De hade fått en liten bakelse, men inget mer och det beror ju på att de inte finns tillräckligt med personal.

Monicas mamma är också kritisk mot städningen.

– Hon säger att personalen kommer in, sopar lite och sedan går. Det är dammigt och jag har pratat med anhöriga, som säger att de får börja med att städa när de kommer dit för att det är så smutsigt. Det beror väl på att de har för lite tid och när jag såg mammas badrum fick jag också börja städa. Det är inte roligt, framför allt när jag vet hur ordentlig och noggrann mamma har varit.

Monica Carlsson träffade verksamhetschefen och en sköterska, vilket hon tycker var bra.

– Men de måste börja ta itu med det här. Regeringen sa ju under pandemin att det skulle bli mycket bättre för de äldre och man tycker ju så synd om dem som jobbar, för man ser ju hur de springer. De blir ju helt slut. Man snackar om att det inte finns folk, men det tror jag visst att det finns om de får bättre arbetstider och högre lön.

IVO:s beslut i korthet

Björknäsgården har 126 lägenheter. Varje avdelning har mottagningskök, matsal, vardagsrum och balkong eller uteplats där man umgås, intar måltider och genomför aktiviteter, lovar Norlandia Care AB.

Men IVO:s oanmälda tillsyn visar:

Brister gällande brukares delaktighet. 

Bristande journalföring. 

Bristande avvikelsehantering.

Bristande utredning av en persons behov av hjälpmedel.

Bristande måltidsordning, vilket kan få allvarliga konsekvenser.

Bristande bemötande från personalen.

Karta: Norlandia Björknäsgården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!