Unik muskelforskning
Hur anpassar sig våra muskler efter olika träningssituationer? Med förfinade metoder och ett forskningsanslag på nära 2,6 miljoner kronor hoppas en grupp forskare finna svaret på detta. De fysiska testerna genomförs på Winternet i Boden.
Nu har en amerikansk forskningsfond beviljat pengar för ett projekt som ska dra igång efter nyår. Projektet blir en fördjupning av den studie Anders Eriksson gjorde och kommer att bedrivas i samverkan mellan Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Winternet. Anders Eriksson förklarar metoden för att mäta förändringar i musklerna så här:- Vi mosar ned en muskelbit i en apparat och drar isär de olika proteinerna från varandra.Metoden kallas för proteomik. Själva muskelproverna består av blott något milligram från varje försöksperson. I mikroskop, som Anders Eriksson använde sig av i sin tidigare studie, går det att studera skillnader mellan en till två olika proteiner mellan de olika gruppernas muskelprover. Med denna metod kan över 2.000 olika proteiner jämföras. Två olika grupper ska studeras, en med styrkelyftare som använder eller har använt anabola steroider och en med styrkelyftare som aldrig tagit sådana preparat. Tio personer ska ingå i varje grupp. Mäter muskelstyrka
Studien är unik. Det vanliga är att studera hur otränade personers muskler förändras av några veckors träning. Deras fysiska styrka i benmusklerna mäts i en utrustning som tagits fram hos Winternet. - Genom den här studien får vi reda på hur vi kan optimera träning, säger Mats Engström, VD för Winternet. Han konstaterar att projektet är möjligt tack vare samverkan mellan universiteten och Winternet. Christer Malm, verksam både vid Winternet och Umeå universitet, påpekar att forskningsresultatet kan användas i olika sammanhang.- Det blir möjligt att designa mer exakta träningsprogram för elitidrottare. Det kan även användas som grund för kliniska studier av olika muskelsjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!