Underkända kök på hemsida

Bodens kommun lägger nu ut resultaten av sina livsmedelsbesiktningar på sin hemsida.
? Ett av syftena är att de som inte fått godkänt ska bättra sig till nästa besiktning, säger informationschefen Nils Sundberg.
Fyra restauranger i kommunen har underkänts av miljöinspektörerna.

BODEN2005-03-19 06:30
Kommunens besiktningar ger ett helhetsomdöme om företagets förmåga att producera och hantera säkra livsmedel. Omdömet efter inspektionen blir antingen godkänd eller underkänd.<br>Resultaten från livsmedelsinspektionerna är på Bodens kommuns hemsida uppdelade i kategorierna butiker, gatukök och restauranger/pizzerior. Även bagerier, caféer samt förskole- och skolkök kommer att redovisas på hemsidan. Listorna är - i dag ofullständiga men kommer att fyllas på allt eftersom inspektioner görs.<br>Allmänintresse<br> ? Det är av allmänintresse att kommuninnevånarna själva kan kolla om till exempel den restaurang de tänker äta på är besiktad och godkänd, menar Nils Sundberg.<br>Boden är en av få kommuner i landet som lägger ut dessa uppgifter på internet så de är lättillgängliga. Miljö- och bygginspektör Håkan Sundqvist känner bara till att Jönköpings kommun har gjort likadant.<br>Noterbart är att samtliga butiker och gatukök som finns med i underlaget är godkända. Det gäller inte alla restauranger/pizzerior där fyra har underkänts och tio är godkända. För 21 matställen saknas resultat eftersom den senaste inspektionen är gjord med en äldre typ av checklista.<br>Håkan Sundqvist berättar att det är många delar som bedöms vid inspektionerna.<br> ? Det handlar bland annat om bestämmelser för temperaturer, varumottagning samt naturligtvis hygienen. Det finns till exempel regler för hur livsmedel förvaras, vilka som får och inte får förvaras tillsammans, säger han.<br>Efter en inspektion får en livsmedelsföretagare ha högst tre smärre anmärkningar och om det finns någon allvarlig anmärkning underkänns företaget. De är då skyldiga att inom rimlig tid åtgärda det som anses ha brister.<br>Svårt hinna med<br> ? Hur lång tid det handlar om är en bedömning beroende på vad det handlar om. När så sker kommer vi att gå in och uppdatera uppgifterna på internet omgående, säger Håkan Sundqvist.<br>Målsättningen är att kommunen ska inspektera en gång per år, men det är enligt Håkan Sundqvist svårt att hinna med.<br>Många livsmedelsföretag blir underkända eftersom deras egenkontroll som är tungt vägande inte fungerar tillräckligt bra. En underkänd inspektion behöver därför inte innebära någon akut hälsorisk för kunderna utan kan till exempel bero på att journalföring av temperaturmätningar inte har gjorts.<br>Om det rör sig om allvarliga förhållanden kan miljö- och byggnämnden stänga restaurangen eller beslagta varor.<br> ? I samband med senaste tillsynsplanen informerade vi nämnden att vi skulle lägga ut uppgifterna på nätet. De tyckte också att det finns ett stort allmänintresse att de kommer ut, säger miljö- och byggchefen Holger Hansson-Palo och tillägger:<br> ? Det är viktigt att de som sköter sig får credit för det.<br>pia. backstrom@kuriren. com<br>0921/539 10
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om