Ullbagge för unik service

Projektet Servicepunkten fick pris som årets landsbygdsprojekt 2012.
Servicepunkterna i Harads och Gunnarsbyn är unika, tyckte juryn.
En tredje planeras - i stadshuset.

LANDSBYGDSPRIS. Boden fick en Ullbagge för projektet med Servicepunkter. Stolta miner hos Jeanette Nilsson, chef för tillväxtförvaltningen, Leif Engström, projektledare , och Bosse Strömbäck, ordförande i tillväxtnämnden.

LANDSBYGDSPRIS. Boden fick en Ullbagge för projektet med Servicepunkter. Stolta miner hos Jeanette Nilsson, chef för tillväxtförvaltningen, Leif Engström, projektledare , och Bosse Strömbäck, ordförande i tillväxtnämnden.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2012-11-29 06:00

Kuriren möter tre glada kommunala företrädare i tillväxtförvaltningens nya lokaler i Centralskolan. Bosse Strömbäck (V), ordförande i tillväxtnämnden, förvaltningschefen Jeanette Nilsson samt Leif Engström, projektledare.

-  Vi har satsat mycket i älvdalarna, säger Bosse Strömbäck. Men det har inte riktigt blivit steget till "verkstad". Leif Engström förklarade med en gång att det bara är stuprör utan samarbete överallt. Och alla säger nej.

Bolag
Leif Engström fick fria händer. Dock var servicepunktidén från början fastlagd. Man ska kunna sitta i punkterna och kommunicera med myndigheter och få råd på plats.

Servicepunkterna invigdes i våras. I Harads sköts de av ett bolag, i Gunnarsbyn av Råek, Råne Älvdals Rådet i Gunnarsby Församling ekonomiska förening. Två anställda finns på varje ort. De kan inte svara på allt, förstås. Däremot kan de länka besökarna vidare med hjälp av telefon, data eller till och med via typ Skype, bild och ljud i datorn.

-  Sådant här måste vara på entreprenad. I kommunens hand stagnerar det. Eldsjälar ska till för landsbygdens överlevnad, fastslår Leif Engström.

Egna ben
Finansieringen sker i dag med projektpengar. När dessa är slut i sommar kommer entreprenörerna att stå på egna ben. Kommunen, landstinget, försäkringskassan och andra ska köpa tjänster.

Efter åtta månader har tillströmningen varit blygsam med 4-5 besök per dag. Inte oväntat.

-  Vi är fortfarande i början och vi måste få folk att förstå servicepunkterna. Vi har haft svårt att marknadsföra eftersom vi inte haft färdigt med vad vi kan erbjuda. Nu är det exempelvis klart med E-hälsan. Och Migrationsverket måste också finnas där.

En vision finns i skuggan av servicepunkterna. För stadshusets del utreds en servicepunkt i foajen.

-  Där ska alla enklare ärenden handläggas. Minst 60 procent av dessa kan lösas vid en disk i stället för att folk springer omkring i huset, säger Bosse Strömbäck.

Ullbaggen

Landsbygdsnätverket står bakom priset som delades ut vid en gala i Stockholm på måndagskvällen.

Förutom själva Ullbaggen fick kommunen 10.000 kronor som eventuellt ska omvandlas till stipendium.

Juryns motivering:

"Projektet är en unik konkret satsning för samordnad service till dem som bor och verkar på landsbygden. I samverkan mellan olika aktörer har två lokala servicepunkter startats upp som underlättar för landsbygdsföretagare och boende med många olika tjänster, t.ex. kontakt med läkare via internet".

Länsstyrelsen hade nominerat projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!